Natuurlijk gaan we zorgen dat we bijhouden wat in de cijfers verandert. We gaan aan de slag en hard aan de slag. Dat zal verandering gaan geven. Onze verwachting is dat in eerste instantie meer gebruikt gemaakt gaat worden van alle voorzieningen die er zijn. Dit omdat er meer bekendheid is, we meer mensen bereiken en nog beter samenwerken. De verwachting is dat dit na een aantal jaar stabiliseert en dat we van daaruit gaan werken aan een afname doordat we meer kansen ontwikkelen en vroeger betrokken raken bij mensen met financiële problemen.
Stap 1 De basis bouwen
De eerste stap is gericht op het bouwen van een basis waarop en waarmee je kunt ontwikkelen. In de eerste stap doen we het volgende:
1. We omschrijven een pilot tot eind 2021. In die periode werken we met elkaar aan de eerste oplossingen voor een armoedevrij Winterswijk 2040.
2. We richten een stichting op waarin we met elkaar de ruimte hebben om te ontwikkelen. Het is een (tijdelijk) gebouw om met de samenleving aan de slag te gaan zonder gehinderd te worden door organisatiestructuren en –culturen. Met elkaar besluiten we welke plek de stichting krijgt aan het einde van de pilotperiode.
3. We nemen een aantal medewerkers aan (gemeente) voor de duur van de pilot. Deze mensen werken samen met inwoners en organisaties en vallen tijdens de pilot onder de Post.
- Sociaal werker; contactpersoon organisaties en vrijwilligers, vroegsignalering, training geven, inloop.
- Budgetcoach; helpt mensen overzicht te krijgen in financiën.
- Ervaringsdeskundigen; naast mensen staan, training geven, inloop.
4. We starten in de stichting een projectfonds. Inwoners en bedrijven kunnen geld doneren. Het geld wordt besteed aan projecten (in de wijk) die armoede dichtbij bestrijden en voorkomen.
5. We starten een overkoepelend noodfonds. Met verschillende organisaties zetten we vanuit de stichting een noodfonds op. Deze kan ingezet worden bij nood door verschillende organisaties. In dit fonds kunnen ook inwoners en bedrijfsleven een financiële bijdrage leveren.
6. We zoeken plekken die als inloop kunnen dienen. We kiezen plekken die al bestaan en waar we aan kunnen sluiten.
Alle stappen zetten we met de samenleving. Bijvoorbeeld: we zoeken plekken in de wijk waar we willen starten. We nemen medewerkers in dienst. Met mensen die aangegeven hebben betrokken te willen zijn, brainstormen we over de taakinvulling.
Stap 2 Aan de slag met de oplossingen
Tegelijkertijd start stap 2; de oplossingen ook concreet maken. We merken in het traject dat er ook gaandeweg weer oplossingen bij komen die meegenomen worden. Het is een organisch proces met veel bijvangst. Oplossingen waar nu aan gewerkt wordt:
- Campagne en communicatieplan.
- Gemeentelijke belastingen: vooraf kwijtschelding controleren.
- Afstemmen over het noodfonds met partijen die een noodfonds hebben.
- Ervaringsdeskundigen opleiden.
- Inlopen in de wijk inventariseren
- Alle scholen bezoeken
- Hulplijn
- Animaties maken
Oplossingen die we dit najaar o.a. op gaan pakken:
- Meedoen arrangement
- Contact scholen en ondernemers
- Erop af! organiseren (convenanten e.d.)
- Organisaties leggen regels naast elkaar: simpeler maken formulieren, regels e.d.
- Gemeentelijke belastingen: vroegsignalering
- Training voor professionals maken en uitvoeren.
- Plan kinderopvang
Oplossingen die we begin 2020 o.a. op gaan pakken:
Stap 3 De parkeerplaats
Een aantal thema’s zijn niet omarmd op 12 maart 2019. Dit betekent niet dat ze niet belangrijk zijn. Ze staan op de ‘parkeerplaats’ zodat we ze niet vergeten. Met elkaar zetten we stappen en evalueren we. Dit doen we met de samenleving. Met elkaar kiezen we een nieuw thema als daar ruimte voor ontstaat. We verwachten dat die ruimte ontstaat in het voorjaar van 2020.
Kleine waarschuwing
We merken dat enthousiasme, enthousiasme aanwakkert en dat goede ideeën, goede ideeën stimuleren. We merken dat naast de ideeën die er nu zijn, steeds mooie nieuwe ideeën oppakken. Als deze passen in het proces wat we lopen, pakken we deze tijdens de rit op.