Op basis van beoordelingen van inwoners wordt bepaald hoe toegankelijk iedere gemeente is. Inwoners kunnen nog tot en met 27 juni 2021 stemmen via www.meesttoegankelijkegemeente.nl/gemeenten/ .
Hieronder kunt u lezen wat Winterswijk Drempelvrij heeft gedaan heeft om de toegankelijkheid te verbeteren.
Ervaringsdeskundigen
In Winterswijk werkt het team Winterswijk Drempelvrij samen met veel anderen om de toegankelijkheid te verbeteren. Er is al veel gerealiseerd en er staat nog een heleboel in de planning. Het team kan dit niet doen zonder de inzet van ervaringsdeskundigen. Zij laten weten waar ze tegenaan lopen en wat de gemeente zou kunnen verbeteren. Mede dankzij hen zijn er bijvoorbeeld lantaarnpalen verplaatst. Of is overhangend groen verwijderd. Zodat mensen met een rolstoel of rollator er weer door kunnen.
Ook is er bij het raadhuis een openbare toilet gerealiseerd. En diverse winkels zijn bezig om hun toegankelijkheid te verbeteren. Bijvoorbeeld door bredere gangpaden vrij te houden of door een schuifdeur te plaatsen.
Bij het gemeentekantoor zijn geleidelijnen aangelegd. Zo kunnen mensen die slechtziend zijn beter de weg vinden. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen waren er ook hulpmiddelen voor mensen die slechtziend zijn. Zo konden zij zelfstandig stemmen.
Soms wordt in brieven van de gemeente te moeilijke taal gebruikt. En we willen wel dat iedereen begrijpt wat er staat. Daarom is er een werkgroep die de brieven in makkelijkere taal schrijft.
Verhalen
Naast allerlei praktische zaken delen de ervaringsdeskundigen ook hun eigen verhaal. Daardoor leren anderen hoe het is om met een bepaalde beperking te leven. Hoe gaan de ervaringsdeskundigen om met hun beperking en hoe staan zij in het leven? Iedereen kan daar van leren. U kunt deze verhalen hier nalezen.
Met behulp van landelijke themaweken vraagt Winterswijk Drempelvrij regelmatig extra aandacht voor bepaalde beperkingen. Bijvoorbeeld tijdens de Week van de Psychiatrie of de Week van de Toegankelijkheid.
Samenwerking
Naast de ervaringsdeskundigen werkt de gemeente Winterswijk ook nauw samen met andere partijen. Samen verbeteren zij de toegankelijkheid op bijvoorbeeld het gebied van werk, wonen en vervoer. Zo wordt samengewerkt met het Werkgeversservicepunt, De Woonplaats en ZOOV. Het Werkgeversservicepunt bijvoorbeeld helpt mensen met een beperking met het vinden van passend werk. En samen met De Woonplaats is men bezig met een plan voor een integrale woonvorm. Hier kunnen allerlei mensen bij elkaar wonen: jong, oud, met of zonder beperking.
En dankzij ZOOV is het voor mensen met een beperking makkelijker geworden om te reizen.
SKB
Zoals bekend heeft de gemeente Winterswijk zich enorm ingezet om het SKB te behouden. Dit is voor veel mensen erg belangrijk. Zeker ook voor mensen met een beperking die soms vaker naar het ziekenhuis moeten. Dan is het fijn dat je naar een ziekenhuis in de buurt kunt.
Regenbooggemeente
Niet alleen mensen met een beperking moeten mee kunnen doen in Winterswijk, maar iedereen. Daarom wil Winterswijk ook een Regenbooggemeente worden. We willen dat mensen met een lhbt+-achtergrond zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn. Samen met ervaringsdeskundigen zet de gemeente Winterswijk zich hiervoor in.
Toekomst
Om de toegankelijkheid verder te verbeteren, moet er nog veel gebeuren. Daarom vragen wij u om het beoordelingsformulier van de verkiezing in te vullen. Want zo horen wij wat we nog kunnen verbeteren. Dus vul het formulier in via www.meesttoegankelijkegemeente.nl/gemeenten/ . Zo zorgen wij er samen voor dat Winterswijk nog toegankelijker wordt.