Oost Gelre en Winterswijk zijn sinds 11 oktober 2021 (Coming Out Day) officieel Regenbooggemeente. Dit jaar plaatsen we maandelijks een achtergrondartikel, over zeer uiteenlopende onderwerpen. Deze keer gaat het over Paarse Vrijdag op het Gerrit Komrij College in Winterswijk.
Paarse Vrijdag zichtbaar maken
“Het doel van de dag is om zichtbaar te maken dat iedereen mag zijn wie die is”, aldus Sabrina Damen-Heesen, docent en cultuurcoördinator van de school. Al sinds 2013 zet zij zich samen met leerlingen in om op school meer ruchtbaarheid te geven aan de thema’s seksuele en genderdiversiteit. Inmiddels zet een enthousiaste groep van 14 leerlingen en docent Nederlands Nienke Kaal zich hiervoor in. De groep is een GSA* in wording. ( Het GSA is een groep leerlingen (gesteund door een docent) die vinden dat iedereen op hun school de vrijheid moet hebben om te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden.)
Ook leerlingen Tyler Luiten en Dylana Swama zitten in deze groep. En meerdere collega’s van Sabrina en Nienke hebben al aangegeven graag te willen helpen bij de organisatie van en ondersteuning bij activiteiten. “Op Paarse Vrijdag vind ik het belangrijk te vertellen dat iedereen mag zijn wie hij is”, aldus Tyler.
Regenboogvlag hangt uit
Normaal gesproken wordt Paarse Vrijdag groots gevierd op de school. Nu, met corona, is het nog even bezinnen en kijken wat er mogelijk is. “Normaliter zijn Jongerenwerk, Roze in Blauw en mensen van COC Twente-Achterhoek aanwezig op Paarse Vrijdag. Zij geven voorlichting of gaan in gesprek met de klassen. Leerlingen en docenten dragen zoveel mogelijk paars en er zijn diverse activiteiten zoals bijvoorbeeld het maken van T-shirts”, vertelt Sabrina Damen. “Ook hijsen we al 3 jaar de regenboogvlag op deze dag.”
Aandacht in de klas
Nienke Kaal, naast docent ook mentor, vindt het belangrijk dat op Paarse Vrijdag vooral in de (mentor)lessen aandacht wordt besteed aan het onderwerp. “Het is belangrijk dat docenten met hun leerlingen hierover praten. Soms merk ik dat collega’s zich daarbij ongemakkelijk voelen, of niet zo goed weten wat ze er mee moeten. We kijken of en hoe we hen kunnen ondersteunen, en waar ze meer over willen weten. Het plan is om met vaksecties in overleg te gaan en te kijken waar per vak aanknopingspunten liggen.” Ze hoopt dat Paarse Vrijdag bijdraagt aan het creëren van begrip, veiligheid en draagvlak bij zowel docenten als leerlingen. Leerling Dylana vult aan: “Het helpt als docenten er met ons over praten en er dingen over leren. Vanuit mijn familie weet ik hoe lastig het is als mensen worstelen met hun geaardheid.”
Mooie boodschap
Leerling Tyler Luiten geeft tot slot nog een mooie boodschap mee: “Er zullen altijd mensen zijn die het niet eens zijn met dit thema, of er moeite mee hebben. Dat kan en dat mag, mensen geven dan hun mening. Maar die mening is eigenlijk een oordeel, en dat kan als kwetsend ervaren worden. Dat zie ik graag anders.”
Ook enthousiast? En wil je meer weten over Paarse Vrijdag. Kijk eens op www.paarsevrijdag.nl voor meer informatie.
GSA Netwerk op Marianum Groenlo en Lichtenvoorde
Ook op het Marianum in Groenlo en Lichtenvoorde is een actief GSA Netwerk, dat Paarse Vrijdag niet ongemerkt voorbij laat gaan.