Wethouder Schepers-Janssen besprak wat al gelukt was en wat de actiepunten zijn voor de toekomst
Goed gelukt
Al twee keer stelde Winterswijk Drempelvrij een lijst op, de zogenoemde Inclusie-agenda. Op deze agenda staan onderwerpen waarmee we Winterswijk toegankelijker kunnen maken. De afgelopen tijd is er al veel bereikt.
Voor de deelnemers lag een praatplaat klaar met een opsomming van onderwerpen die al gelukt zijn.
Thema’s
Op de agenda stonden de volgende drie thema’s: Toegankelijkheid, Wonen, en Werk, inkomen en dagbesteding. Op het gebied van toegankelijkheid zijn mooie stappen gemaakt. Voorbeelden zijn onder andere aangepaste trottoirs en gidslijnen voor blinden en slechtzienden met stoeptegels Houd de Lijn Vrij! Plaatsen van automatische deuren bij openbare gebouwen, realiseren van openbare toiletten en het ontwikkelen van LHBTIQ+ beleid als regenbooggemeente.
Ervaringsdeskundige Yvon Boerman deelde haar indrukwekkende verhaal
Ook aan het thema Wonen is volop gebouwd. De brochure ‘Op weg naar een integrale woonvorm’ met daarin een stappenplan om een gezamenlijke woonvorm op te zetten is gerealiseerd. Op dit moment bereiden we een onderzoek voor naar de woonwensen van jongeren met een lichamelijke beperking.
Lou Ritzen en Joop Esselink vertelden over de stand van zaken rondom het thema Wonen
Voor het thema Werk, inkomen en dagbesteding zetten organisaties als Fijnder en de Winterswijkse Uitdaging (WUh) zich optimaal in. Zij weten de gemeente en het platform Winterswijk Drempelvrij goed te vinden. Zo kunnen we samen oplossingen bedenken om de afstand tot de arbeidsmarkt voor verschillende doelgroepen te verkleinen.
Opgehaalde ideeën
Tijdens het praat-mee-diner zijn er veel ideeën bedacht voor de nieuwe agenda. De onderwerpen Wonen, Regenbooggemeente en Werk blijven belangrijk. En vooral het onderwerp toegankelijkheid blijft erg belangrijk. Zoals het verbeteren van de toegankelijkheid van evenementen en cultuur voor mensen met een beperking. Maar ook van winkels en terrassen voor mensen in een rolstoel. Openbare toiletten en bordjes er naartoe en pinautomaten kwamen ook aan bod.
Tevens blijkt vervoer in Winterswijk nog niet ideaal te zijn. Ondanks het huidige aanbod zoals de ZOOV-taxi en AutoMaatje is het voor mensen met een beperking moeilijk om spontaan weg te gaan.
Tot slot is er voor de medewerkers Winterswijk Drempelvrij nog een belangrijke taak. Namelijk door te zorgen voor meer bewustwording. Door verhalen te blijven delen van mensen met een beperking. Door hier meer bekendheid aan te geven, zodat meer mensen deze verhalen lezen.
Inclusie-agenda 3.0
Tijdens het praat-mee-diner is besproken wat er op de agenda moet blijven staan en wat de nieuwe onderwerpen zijn. Het team Winterswijk Drempelvrij gaat de komende tijd ook de boer op om informatie op te halen wat wenselijk is voor een toegankelijker Winterswijk. Zo wil het team zoveel mogelijk inwoners en ervaringsdeskundigen bereiken om mee te denken en te praten over een drempelvrij Winterswijk. Op een later moment koppelen we de opgehaalde informatie terug. En leggen uit hoe we verder gaan met het opstellen van de Inclusie-agenda 3.0.
Deelnemers aan het praat-mee-diner overleggen samen en noteren de wensen voor de Inclusie-agenda 3.0
Kon je niet bij het praat-mee-diner zijn? En je wilt wel meepraten, meedenken en/of meedoen om Winterswijk toegankelijker te maken? Meld je dan aan via iedereendoetmee@winterswijk.nl. Dan nemen we contact met je op om te horen op welke manier we jouw ervaringen en tips kunnen meenemen voor de Inclusie-agenda 3.0. Bel je liever, dan kan dat naar telefoonnummer (0543) 543 543 en vraag naar Rieta van der Linde, projectmedewerker van Winterswijk Drempelvrij.
Nieuwsbrief
Via de button ‘Hou me op de hoogte’ kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief.