Wat is hoogbegaafdheid?
De kinderen van Karin zijn hoogbegaafd. Bij hoogbegaafdheid wordt vaak gedacht aan het jongetje met het ronde brilletje dat hele slimme vragen stelt en het antwoord weet op alles. Karin vertelt dat dat beeld niet klopt: “Vaak leg ik uit dat hun hoofd gewoon anders werkt. Het is een zijn dat anders is. Eén van de allerbelangrijkste lessen die er voor hoogbegaafden zou moeten zijn is dat ze mogen zijn zoals ze zijn. En zich van daaruit ontwikkelen op hun eigen manier. Zo kunnen ze op hun manier mee in de maatschappij. Ieder mens is verschillend, dat geldt ook voor hoogbegaafden.” Hoogbegaafden voelen zich soms best eenzaam. Karin: “Stel je voor dat jij met een gemiddeld IQ (rond de 100) alleen maar zwakbegaafden (IQ onder de 70) om je heen hebt. Hoe lastig is dat? Niemand begrijpt je, je moet altijd alles uitleggen en je moet je aanpassen aan hoe zij doen, omdat iedereen zo is. Precies dát is wat hoogbegaafden ervaren in deze wereld. Hun IQ is 130+ dus dat verschil is evenveel. In het huidige schoolsysteem en de maatschappij wordt verwacht dat zij zich maar aanpassen.”
Serieus nemen
Hoogbegaafden hebben veel talenten, maar die komen niet altijd tot uiting. Omdat hoogbegaafden zich vaak anders voelen en hun gedrag aanpassen, zijn ze niet altijd zichzelf. Daardoor kunnen ze gaan onderpresteren of zich anders uiten. Dit wordt niet altijd opgemerkt. Karin: “Op school moet meer aandacht komen voor hoogbegaafdheid, de expertise ontbreekt vaak. Het zou fijn zijn als dit verandert, want elk kind verdient het onderwijs dat hij of zij nodig heeft.” Met de juiste begeleiding kan dit vaak op een reguliere basisschool. Maar er zijn ook scholen voor hoogbegaafde kinderen. De kinderen van Karin gaan nu naar de Da Vinci-school in Neede. Daar zijn ze helemaal op hun plek.
Vriend voor het leven
De kinderen van Karin krijgen nu de juiste begeleiding op school. Daardoor worden ze weer zichzelf. Vaak wordt gedacht dat hoogbegaafden niet sociaal zijn, maar dat zijn ze zeker wel. Karin: “Ze communiceren op een ander niveau. Als jij je openstelt voor hen en oprecht bent, dan zijn het de mooiste mensen en sluiten ze je in hun hart. Dan zijn ze een vriend voor het leven.”
Luister naar elkaar
Voor ouders van hoogbegaafde kinderen heeft Karin als tip: “Luister naar je gevoel, jij kent je kind het beste en weet wat hij/zij nodig heeft.” En iedereen die een hoogbegaafde ontmoet: “Oordeel niet meteen. Probeer je in te leven en te kijken met andere ogen. En vraag het maar als je het niet begrijpt.” Tot slot is er voor alle hoogbegaafden nog een belangrijke les: “Jij mag er zijn zoals je bent. Iedereen is uniek. En ontwikkel je van daaruit op je eigen manier. Als je leert om dicht bij jezelf te blijven, is hoogbegaafdheid juist een kracht.”
Aanvullende informatie
Het Preventie Platform Jeugd organiseert regelmatig informatieavonden, zoals op 10 maart a.s. Meer informatie op https://preventieplatformjeugd.nl/themas/kind-en-hoogbegaafdheid
Op 8 februari werd een korte documentaire over hoogbegaafdheid, getiteld ‘Door de bomen’, uitgezonden op NPO 2. Deze is terug te kijken via NPO Start.