Erna is sinds vier jaar eigenaar van Eva Ondermode De winkel in het centrum van Winterswijk heeft ook grote maten en prothese lingerie. Op dinsdagochtend werkt Erna op afspraak, het is mogelijk om één op één te winkelen of ze komt bij je thuis. Tineke zit al 13 jaar in een rolstoel vanwege een zeldzame auto immuunziekte. Ze woont in woonzorgcentrum de Pelkwijk. Door de situatie van Tineke heeft Erna haar winkel rolstoeltoegankelijk gemaakt.
Tineke, hoe is het voor jou om te winkelen als je in een rolstoel zit?
“Voordat ik wegga tref ik allerlei maatregelen. Ik zorg ik dat goed uitgerust ben. De verpleging start eerder met de ochtendzorg. Ook moet ik dingen meenemen zoals medicijnen en stomamaterialen. Daarnaast zoek ik altijd uit waar ik met mijn rolstoel naar het toilet kan. Kleding kopen in een winkel vind ik veel leuker dan via internet. Je kunt de stof voelen en de kleur beter bekijken”, vertelt Tineke.
"Mijn winkel moest hoe dan ook rolstoeltoegankelijk worden"
Welke drempels kom je dan tegen?
“Meestal zijn de pashokjes te klein en staan de winkels te vol. De meeste winkels zijn niet berekend op een rolstoel. Mensen met kinderwagens hebben hier ook last van.” Erna, vult aan: “Tineke is al een tijd ziek en zit in een rolstoel. Samen hebben wij ervaren dat winkelen met een rolstoel een enorme uitdaging is. Toen ik met mijn eigen zaak begon, was één ding duidelijk. Mijn winkel moest hoe dan ook rolstoeltoegankelijk worden. Daar hoort natuurlijk een rolstoeltoegankelijke paskamer bij. Tineke gaf mij adviezen vanuit haar eigen ervaringen.”
Zijn er verder nog dingen die je tegenkomt?
Tineke: “Betalen met de pin is af en toe een enorme uitdaging. De pinautomaten staan vaak op gekke plekken. Ondanks dat mijn rolstoel helemaal omhoog gaat, kan ik er niet altijd goed bij.”
Erna, heb je nog meer aangepast in de winkel?
“Buiten hebben we de stoep laten aansluiten op de ingang. Ook is er een deurbel voor mensen in een rolstoel en rollator, deze bel is op de juiste hoogte aangebracht. Verder is de winkel zo opgezet dat een rolstoel overal tussen door kan.”
Is het moeilijk zo’n paskamer maken?
“Het maken was niet zo moeilijk. Maar het ontwerp bedenken, dat duurde wat langer. Mijn partner heeft twee volwaardige paskamers gemaakt, die je heel simpel ombouwt tot één. De paskamer is nu groot genoeg voor een klant in de rolstoel en voor de verkoper/begeleider.”
Wat zijn de ervaringen met deze paskamer?
Erna: ”Mensen in een rolstoel maken regelmatig gebruik van de paskamer. Zij vinden de ruimte erg prettig. Maar het is ook een uitkomst voor mensen met claustrofobie voor hen is het ook fijn om een ruime paskamer te hebben.”
Hebben jullie nog tips voor andere winkels?
Tineke: ”Het zou fijn zijn als er ruimere pashokjes zijn en meer ruimte in de winkel is voor de rolstoel. Ik begrijp dat dit niet voor elke winkel haalbaar is. Wat ook al heel prettig is, als je kleding op zicht mee krijgt zodat je het thuis kan passen. Bovenkleding passen kan in de winkel maar een broek passen is voor mij in een rolstoel heel lastig.” Erna: “Eigenlijk zou je zelf in een rolstoel moeten gaan zitten zodat je als winkelier ervaart, hoe iemand in een rolstoel jouw winkel ervaart. Het kan een enorme eyeopener zijn. Ook iemand in een rolstoel is een consument die wat wil besteden.”
"een broek passen is voor mij in een rolstoel heel lastig"
Tineke, zijn er nog zaken waar je tegenop ziet?
“Ik zie nooit ergens tegenop. Ik vind het leuk om iets te ondernemen. Daar word ik blij van. Dingen regelen gaat vanzelf en is normaal. Dat hoort er bij als je al 13 jaar ziek bent.”