Een planeet zoals onze aarde, daar is er maar één van. Ze is aan het veranderen. En niet op een goede manier. De afgelopen eeuwen neemt het aantal mensen alsmaar toe (1). Sinds de industriële revolutie is de energiebehoefte van mensen steeds groter geworden (2). Hiermee wordt de uitstoot van broeikasgassen groter en warmte de aarde op (2). Dit is voor iedereen al merkbaar door onder andere het extremere weer. Het sneeuwt minder, er zijn meer hittegolven, het stormt vaker (3). Ieder persoon draagt hier aan bij. Niet alleen de industrie, niet alleen de boeren, niet alleen China, iedereen, inclusief jij en ik. Alleen de huishoudens dragen al voor zo’n 10% bij aan de totale uitstoot (4). De Europese Unie is de derde grootste vervuiler ter wereld. Nederland staat binnen de EU op de zevende plaats (4).
Mede door bovenstaande cijfers zijn mijn partner en ik (Ingo Nijhuis en Manouk Vaneker) thuis steeds meer gaan doen om ónze bijdrage hier in steeds verder terug te brengen. Tot nu toe doen wij dit vooral door ons eigen gedrag aan te passen. Onze woning is nóg niet goed geïsoleerd. Wij wonen nog niet lang op ons huidige adres in Winterswijk en zijn aan het sparen om dit spoedig te realiseren. Desondanks hebben wij met ons tweeën in een hoekwoning een stroomverbruik dat minder is dan een gemiddeld eenpersoons huishouden en een gasverbruik dat lager ligt dan dat van een gemiddeld appartement.
Door middel van dit blog willen wij delen hoe we dit doen om mensen te inspireren ook hún impact op onze aarde te verminderen. Alle beetjes helpen, al is het maar één van onderstaande tips:
-
Leven volgens de 4R’s: refuse, reduce, reuse, recycle. Deze wil ik graag extra toelichten. Recyclen is goed maar door de woorden ervoor ter harte te nemen maak je recyclen al veel minder nodig.
-
Refuse ofwel weigeren. Weiger plastic tasjes en neem je eigen herbruikbare tas mee. Weiger rietjes in je drankje. Weiger wegwerpbekers en neem een eigen herbruikbare mee. Koop zo min mogelijk in plastic verpakt voedsel. Groentes op de markt zijn bijvoorbeeld aanzienlijk minder in plastic verpakt.
-
Reduce ofwel verminderen. Koop alleen wat je nodig hebt. Veel mensen zullen een overvolle zolder met ongebruikte spullen vast herkennen. Dit kan je voorkomen door goed na te denken over wat je koopt. Heb je het nodig, of is het alleen maar even leuk? Wil je die nieuwe broek omdat hij leuk is, of kunnen de 10 die je al hebt nog wel even mee?
-
Reuse ofwel hergebruiken. Dit komt ook bij refuse al naar voren. Zorg dat je geen wegwerp voorwerpen gebruikt maar herbruikbare varianten. Denk hierbij aan koffiebekers, boodschappen tassen, siliconen bakvellen en veel meer. Onder reuse valt ook tweedehands kopen. Denk hierbij onder andere aan meubilair en kleding.
-
De auto zoveel mogelijk laten staan. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je lichaam en je portemonnee. De fiets rijdt namelijk op vetcellen, je auto op geld in de vorm van benzine.
-
Alle lampen vervangen voor LED lampen en alléén lampen aan in de ruimte waar je op dat moment bent.
-
Sluit een contract af bij een groene energieleverancier. Ga niet voor het goedkoopste maar voor wat beter is voor de planeet. Zo is jouw aandeel van opgewekte energie in ieder geval groen. Wanneer mogelijk zijn zonnepanelen natuurlijk nóg beter.
-
De thermostaat lager en alleen de woonkamer verwarmen. Dit is onze grootste winst in gasverbruik. Overdag zal onze verwarming niet hoger staan dan 18 graden. Om het toch comfortabel te hebben trekken we gewoon een iets dikkere trui aan. Makkelijk meegenomen en je went er snel aan.
-
Warm in het voor- en najaar je huis iets op door de zonnewering niet te snel omlaag te doen
-
Minder lang/warm douchen en de straal zachter zetten. Kouder douchen is ook nog eens goed voor je huid.
-
Veganistisch eten. Dit is voor de meeste mensen een grote stap. Wij doen het niet alleen voor het milieu maar ook voor onze gezondheid en omwille van dierenleed.
-
Wonen en werken in dezelfde plaats of er zo dichtbij mogelijk om niet elke dag de auto te hoeven nemen. Hiermee dragen wij ook niet bij aan het file probleem.
-
Politiek gezien stemmen op een groene partij.
-
Zo min mogelijk of in ieder geval niet onnodig vliegen.
-
Afval scheiden, wat hopelijk iedereen ondertussen doet.
-
De vaatwasser pas aanzetten als deze helemaal vol is.
-
De wasmachine niet warmer zetten dan 40 graden. Normaal afwassen in lauwwarm water en de gootsteen niet onnodig vol laten lopen.
-
Niet voor alles een apparaat kopen. Bijvoorbeeld de mixer, vaak kan handmatig kloppen heel goed.
Onderaan deze lijst worden de tips weleens waar kleiner maar ze dragen zeker bij aan het geheel. Hopelijk kun je als lezer hier inspiratie uit halen. Zo kunnen we allemaal ons steentje bijdragen aan een schoner milieu.
Geciteerde werken:
1. Netherlands interdisciplinary demographic institute. nidi. [Online] 31 augustus 2017. https://nidi.nl/demos/wereldbevolking-van-7%C2%BD-naar-11-miljard/.
2. federale overheidsdienst volgsgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu. Klimaat.be. [Online] 2019. https://klimaat.be/klimaatverandering/oorzaken/invloed-van-de-mens.
3. KNMI. KNMI. [Online] https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uitleg/extreem-weer.
4. Europees Parlement. Europees Parlement. [Online] 7 maart 2018. https://www.europarl.europa.eu/news/nl/headlines/society/20180301STO98928/uitstoot-van-broeikasgassen-per-land-en-per-sector-infografiek.
5. Vlaamse Milieumaatschappij. milieurapport.be. [Online] november 2019. https://www.milieurapport.be/milieuthemas/klimaatverandering/broeikasgassen/emissies-broeikasgassen-per-sector.