Duurzame Huizenroute
Tijdens de Duurzame huizenroute in Winterswijk worden 2 of meer duurzame woningen in en rondom Winterswijk bezocht door kleine groepen. Mensen kunnen zich vooraf opgeven. (De groepsgrootte is minimaal 4 personen en maximaal 10 personen). Deelnemers gaan met eigen vervoer.
De huizenbewoners zullen als ervaringsdeskundigen een rondleiding in hun woning geven. Wij hopen burgers goed te kunnen informeren over de mogelijkheden van energiebesparing, te kunnen steunen bij en aan te moedigen tot het verduurzamen van hun eigen woning.
Meld je aan!
De Duurzame Huizenroute start weer op de volgende zaterdagen ( van 10 – 13 uur):
2024: 9 en 16 november
Meld je aan via: duurzaam@winterswijk.nl
Wil je naar aanleiding van de Duurzame Huizenroute weten wat de mogelijkheden zijn voor eventuele duurzaamheidsleningen en subsidiemogelijkheden? Neem dan contact op met Centrum Duurzaam Winterswijk in het raadhuis.
(De kans bestaat dat een datum vervalt vanwege onvoldoende aanmeldingen of al is volgeboekt).
Wat kun je tijdens de duurzame huizenroute zien:
We zien en horen hoe verduurzamen begint met terugdringen van de vraag naar energie. Warmtevraag beperken is de grootste (en voordeligste) opgave. Daarom begin je met zo goed mogelijk isoleren als dat nog niet is gedaan. Hoe kleiner de energievraag hoe minder je hoeft op te wekken. Dat is ook voordelig na afschaffing van de salderingsregeling. Je bespaart dan dus ook op benodigde zonnepanelen en de grootte van je verwarmingsinstallatie zoals een warmtepomp. Ook het belang, comfort en gebruik van “lage temperatuurverwarming” zoals vloerverwarming komt aan de orde. Isoleren kan “damp-dicht” en “damp-open”, met minerale- of “bio-bases”-isolatiematerialen. Warmtepompsystemen zijn er in meerdere variaties.
- Warmtepomp met de bodem (in de tuin) als warmtebron voor de warmtepomp. Groot voordeel is dat je in de zomer ook kunt koelen met heel laag energieverbruik.
- Warmtepomp die de buitenlucht gebruikt als warmtebron voor je verwarming, dat kan ook een hybride-warmtepomp zijn die een groot deel van de warmteproductie van je gasketel kan overnemen. We zien een voorbeeld waar de warmtepomp samenwerkt met een hout-cvkachel. Ook dat is een hybride-systeem.
- Een geluidloze variatie op de buitenlucht warmtepomp is die met PVT-panelen. Dit zijn warmtepanelen die als een soort sandwich gecombineerd werken met zonnepalen. PV staat dan voor zonnepanelen die stroom opwekken en de T staat voor thermisch dus warmtepanelen. Voordeel is dat dit systeem net als zonnepanelen geluidloos op bijvoorbeeld het dak ligt. Extra voordeel is dat het thermische paneel het zonnepaneel koelt waardoor het zonnepaneel meer stroom produceert, want hoe warmer een zonnepaneel is hoe minder de stroom opbrengst.
Warmtebatterij: Een alternatief voor de warmwaterboiler is de zout-accu die stroom als warmte opslaat voor het warmtapwater. Een warmtebatterij dus. Voor zover mij bekend is Flamco nu nog het enige merk. Een voordeel hiervan is dat het veel compacter is dan een (zonne-) waterboiler. Ruimtebesparend dus. Hij wordt dus opgeladen met elektriciteit.
Tonny Stoltenborg, organisator namens de Energietafel hoopt met de Duurzame Huizenroute burgers goed te kunnen informeren over de mogelijkheden van energiebesparing en te kunnen steunen bij en aan te moedigen tot het verduurzamen van hun eigen woning.