Sommige exoten vormen een bedreiging voor inheemse soorten. En sommige zijn zelfs schadelijk voor de mens. Daarom wil de gemeente invasieve exoten beheersen en/of bestrijden. De komende maanden wordt hiervoor samen met ecologisch adviesbureau Staring Advies een plan van aanpak opgesteld.
Het plan van aanpak richt zich op de volgende invasieve plantensoorten; Japanse duizendknoop, reuzenberenklauw, reuzenbalsemien en guldenroede (Canadese en late guldenroede). We inventariseren eerst alle groeiplaatsen van deze soorten binnen onze gemeente. Zodat we weten hoe groot het probleem is en waar welke invasieve exoot zich bevindt. Hier stemmen we vervolgens onze maatregelen op af.
Op zoek naar groeiplaatsen op particuliere grond
We hebben inmiddels een goed beeld van de groeiplaatsen van invasieve exoten op gemeentegrond. Maar hoe zit het met de groeiplaatsen op particuliere grond? Dat weten we niet precies. Daarom vragen we jou om hulp.
Wil je het aan ons doorgeven als er Japanse duizendknoop, reuzenberenklauw of reuzenbalsemien op jouw terrein groeit? Je kunt je melding mailen naar exoten@winterswijk.nl Vermeld hierin je adresgegevens, een foto van de plant en de plek en informatie over de omvang (in m2) van de groeiplek. Vanzelfsprekend worden jouw persoonsgegevens uitsluitend voor dit doel gebruikt.
Hoe gaan we verder?
Wanneer we een compleet beeld hebben van de verspreiding, werken we het plan van aanpak uit met een prioritering en specifieke maatregelen per soort. Daarna vragen we subsidie aan bij de provincie voor de concrete bestrijding van invasieve exoten.
Hoe herken je deze drie plantensoorten?
Hieronder worden deze invasieve exoten afgebeeld / omschreven:
Japanse duizensknoop
De Japanse duizendknoop is een plant met frisgroene, hartvormige bladeren. De plant kan wel 3 meter hoog zijn. De bladeren staan om en om op de roodgevlekte stengel. Deze stengels zijn hol en lijken enigszins op die van bamboe. Van augustus tot oktober heeft de plant witte bloemen. Door de vele uitlopers kan de plant grote oppervlakten bedekken.
Invasieve Exoten: Japanse duizendknoop
Reuzenberenklauw
De reuzenberenklauw is een tot vier meter hoge plant met grote schermen witte bloemen. De bladeren kunnen een meter groot zijn. De stengel van de reuzenberenklauw is rood gevlekt. Er zitten haren op, die bij aanraking huidirritatie kunnen veroorzaken.
De gewone berenklauw is een stuk kleiner, heeft geen rode vlekken en is bovendien onschadelijk.
Invasieve Exoten: Reuzenberenklauw
Reuzenbalsemien
Deze soort groeit voornamelijk op vochtige plekken langs beken, rivieren, sloten, vijvers en in vochtige bossen. Hij valt op door zijn tot 2,5 meter hoge stevige stengels, die er vlezig uitzien . Ook de grote symmetrische rood tot paars kleurende bloemen vallen op. De bladeren zijn tegenoverstaand. De plant bloeit van juli tot oktober.
Invasieve Exoten: Reuzenbalsemien