Door Arjen Poelmans
Met de gekraagde roodstaart wil het maar niet vlotten voor de camera. Enkele keren een kort bezoekje en dat is het dan. De nestkast wekt wel de interesse van andere soorten. De pimpelmees en huismus hebben de kast al bewonderd.
Een geliefde soort
De gekraagde roodstaart is een van mij geliefde vogelsoorten in het Winterswijkse cultuurlandschap. Vooral het mannetje met zijn rode kleuren en zwart maskertje is prachtig om zien. Tijdens een rondje door het buitengebied laat de gekraagde roodstaart goed van zich horen. Als je de zang kent dan is hij op veel plekken te horen, van kleine bosjes tot houtwallen en erven. De zang is krachtig en eigen. Geen van de Nederlandse vogels heeft een zang die hierop lijkt. De gekraagde roodstaart laat zich graag overdag horen. Luister maar eens naar de zang:
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/gekraagde-roodstaart#Herkenning (opent in nieuw tabblad)
Naamgeving
Gekraagde roodstaart, de rode staart is duidelijk maar wat is er nu gekraagd? Dierennamen zijn niet altijd even logisch. De vogel heeft wel een zwart masker maar om nu te spreken van een kraag, misschien de grijze nek? Ook de wetenschappelijke naam purperstaart zet je op een ander spoor. Nederlandse volksnamen zoals zomerzanger, zomerroodborst en bonte roodstaart, lijken meer te passen.
Rot hout
De gekraagde roodstaart broedt in holen van bomen. Vooral oude bomen met spechtengaten of spleten zijn geliefd. Ook nestkasten met een ruime ingang zijn in trek. De gekraagde roodstaart houdt van rot hout: erg oude nestkasten dus gewoon laten hangen, is het advies. Is misschien de nestkast van Beleef de Lente nog te nieuw?
Beleef de lente in Winterswijk
Vogelbescherming Nederland heeft in vier Winterswijkse kasten een webcam geplaatst. Daardoor kunnen we 24 uur per dag genieten van alles wat er zich in het intieme leven van deze vogels afspeelt. Beleef de Lente in Winterswijk!
Meer informatie