Toekomstbestendig Wonen regeling
De Toekomstbestendig Wonen regeling biedt voor veel mensen de gewenste financiële ondersteuning bij het verduurzamen van de eigen woning en kent vier leenvormen: de consumptieve lening, de hypothecaire lening, de verzilverlening en de maatwerklening. Elke leningsvorm heeft eigen kenmerken en voorwaarden.
Wel een dak, maar geen zonnepanelen
Een duurzame woning is goed geïsoleerd en wekt zijn eigen duurzame energie op. Niet elk dak is echter geschikt voor zonnepanelen. Zo kan het voorkomen dat door schaduwwerking, dakconstructie of klein dak er onvoldoende eigen duurzame elektriciteit kan worden opgewekt. Ook kan het zijn dat een woning aangemerkt is als karakteristiek pand of monument. Het zichtbaar plaatsen van zonnepanelen op karakteristieke panden en monumenten is niet toegestaan. In die gevallen zal gekeken moeten worden naar een alternatief voor zonnepanelen op eigen dak. Een goed alternatief is het meedoen aan een postcoderoosproject zoals via Energieke Buurtschappen.
Postcoderoosproject
In een postcoderoosproject worden zonnepanelen door meerdere mensen samen op een lokaal dak gelegd, bijvoorbeeld op een bedrijfspand, schuur of sporthal. Lokale bewoners en ondernemers kunnen deelnemen door certificaten te kopen van de coöperatie. Een certificaat komt vaak overeen met het vermogen van één zonnepaneel. Een voorwaarde is dat de deelnemers wonen in de postcoderoos behorende bij een project, vandaar dus een postcoderoosproject.
Als een woningeigenaar certificaten wil kopen, dan word je lid van de coöperatie. Je hebt dan groene stroom en recht op een vrijstelling van energiebelasting voor jouw aandeel in de opgewekte energie van het collectieve zonnedak. Dit maakt een postcoderoosproject extra aantrekkelijk. Met een postcoderoosproject, op basis van de Regeling Verlaagd Tarief, wordt het ook voor mensen (en ondernemers) zonder een geschikt eigen dak interessant om zonnepanelen aan te schaffen. De terugverdientijd van de investering is over het algemeen ongeveer gelijk aan de investering in zonnepanelen op eigen dak. De regeling wordt voor 15 jaar gegarandeerd door de overheid.
Lage rente voor zonnepanelen
Het kan voorkomen dat een particuliere woningeigenaar wil deelnemen aan een postcoderoosproject, maar over onvoldoende eigen middelen beschikt. In dat geval kan via de Toekomstbestendig Wonen regeling een lening worden afgesloten met een lage rente. Bij het minimale leenbedrag van €2.500,- heb je het over ongeveer 10 certificaten in een postcoderoosproject oftewel zo'n 10 zonnepanelen. Het lenen voor certificaten ook worden gecombineerd met de aanschaf van isolerende maatregelen. Het kan voorkomen dat met het isoleren van een spouwmuur niet aan het minimale bedrag wordt gekomen. Dan kun je er nog een paar certificaten van het lokale postcoderoosproject bij doen.