Gezamenlijke aanpak
.png)
Door klimaatverandering hebben we in Winterswijk te maken met lange perioden van droogte en hitte, maar ook met andere weersextremen zoals hevige buien. Dit heeft forse invloed op de landbouw en natuur, maar ook onze veiligheid en gezondheid. Denk aan verdroging van gewassen, natuur en bomen. Slechte waterkwaliteit. Gezondheidsklachten door hitte of ondergelopen straten en kelders bij stortbuien.
Het is nu mooi wonen, werken en recreëren in Winterswijk, maar dat houden we graag zo! Door onze omgeving slim te vergroenen, water vast te houden en ons grondgebruik daar op af te stemmen kunnen we de gevolgen van klimaatverandering verminderen. Tegelijk maken we zo de buitenruimte mooier, natuurlijker en duurzamer voor een prettigere leef- en werkomgeving.
Klimaatverandering vraagt om een gezamenlijke aanpak om het risico op overlast in de toekomst te beperken. Niet alleen gemeente, waterschap en provincie moeten in actie komen. Ook inwoners, bedrijven en andere organisaties (klein en groot) kunnen een bijdrage leveren omdat zij een groot deel van de grond en gebouwen bezitten. Denk bijvoorbeeld aan acties als het vergroenen van tuinen-gevels-daken, water in je tuin of op je land vasthouden. Hier kun je daar meer over vinden. Heb je een mooie actie en heb je daar hulp bij nodig? Neem dan contact met ons op.
Om de komende jaren samen toe te werken naar een klimaatbestendig gebied heeft de gemeente Winterswijk de klimaatcampagne Klimaatwijs Winterswijk opgezet. Daarin onderscheiden we een aantal activiteiten:
- Onderzoeken;
- Klimaatgesprekken voeren;
- Promoten bewonersinitiatieven;
- Uitvoeren maatregelen in de buitenruimte;
- Borgen.
Onderzoeken
De gemeente en het waterschap hebben onderzocht wat de indicatieve gevolgen zijn van klimaatverandering voor onze directe omgeving. Zeg maar, op welke plekken Winterswijk het meest kwetsbaar is. Dit is verwerkt in kaarten en staat nu op de Klimaat Effect Atlas. Deze Atlas geeft puur feitelijke informatie. We zijn benieuwd of mensen uit het gebied zich herkennen in de kaarten en knelpunten, want zij kennen het gebied het beste. Waar nodig worden nog gericht vervolgonderzoek specifieke plekken of onderwerpen uit te zoeken.
Klimaatgesprekken voeren
Aan de hand van de Klimaat Effect Atlas gaan we in gesprek met specialisten, inwoners, organisaties en bedrijven. De zogenaamde klimaatgesprekken. Tijdens deze ontmoetingen kan iedereen eerst kennis nemen van de uitkomsten van de Klimaat Effect Atlas en of het wordt herkend. Daarna gaan we met elkaar in gesprek over consequenties, risico’s, oplossingen en wie welke maatregelen waar kan nemen. Een afweging in 2021 leidt in 2022 tot een Klimaatagenda met acties op korte termijn, komende jaren en langere termijn. Deze acties helpen om nu en in de toekomst beter bestand te zijn tegen weersextremen.
Promoten bewonersinitiatieven
Met de klimaatcampagne delen we onze kennis en inzichten met een breed publiek van collega’s, bewoners, organisaties en ondernemers. Hiermee vergroten we het klimaat- en waterbewustzijn. Dat doen we met de klimaatgesprekken, presentaties, artikelen en excursies. Ook laten we voorbeelden zien om adaptatie praktisch te maken.
Verder nodigen we iedereen uit om direct in actie te komen door je omgeving te ontstenen en vergroenen en meer water vast te houden. We doen dit zo laagdrempelig mogelijk en coachen waar nodig. De gemeente richt zich daarbij vooral op hitte en wateroverlast in de bebouwde kom. Het waterschap en andere partners zijn vooralsnog trekker voor het landelijk gebied waar vooral droogte speelt. De uitkomsten nemen we mee in onze gebiedsaanpak Vitaal Platteland en wordt verder in samenspraak met waterschap vorm gegeven.
Uitvoeren maatregelen in de buitenruimte
Waar nodig en mogelijk zal de gemeente samen met betrokkenen knelpunten als wateroverlast of hitte met urgentie afstemmen, zo nodig nader onderzoeken en samen de aankomende jaren oplossen. Andere zaken vragen meer onderzoek en voorbereiding en worden bijvoorbeeld bij herinrichtingsprojecten aangepakt. Vaker kunnen we werk met werk maken door klimaatadaptatie mee te nemen in al geplande projecten voor weginrichting, vervanging van riolering en dergelijke. Daarnaast kunnen particulieren in hun eigen tuin en op het land maatregelen uitvoeren.
Borgen
Samen met bewoners en andere instanties brengen we in beeld waar klimaateffecten kunnen leiden tot buitensporige overlast, onveilige situaties of een gevaar voor de gezondheid. Afhankelijk van het onderwerp kan dit meegenomen worden in calamiteitenplannen en protocollen van organisaties zoals de Veiligheidsregio en zorginstellingen.
Verder bekijken we waar het nodig is om het thema klimaat te borgen in bestaand beleid, werkinstructies, en dergelijke. Hiermee kunnen we er voor zorgen dat we in de toekomst ‘klimaatinclusief’ gaan werken. Zeg maar, dat het standaard wordt meegenomen in het werk van zowel gemeente als particulieren (bijv. bij nieuwbouw).