Van een kaal weiland naar een natuurvriendelijk erf
In Kotten, vlak bij de grens met Oeding, wonen Frank te Pas en Femke Rhebergen. Veertien jaar geleden verhuisden ze naar dit mooie plekje in het buitengebied. In de jaren die volgden hebben ze hun erf stap voor stap omgetoverd tot een oase van biodiversiteit.
Frank vertelt: "Toen we hier kwamen wonen, was het een weiland van 4500 vierkante meter en een stuk tuin van 2000 vierkante meter. We hebben deze stukken kale grond omgetoverd tot het biodiverse erf dat het nu is, met onder andere een beukenhaag, een boomsingel en muizenruiters.”
Stap voor stap naar meer biodiversiteit
“Op het moment dat je van een woning in het dorp naar een boerderij verhuist, en je krijgt zoveel grond tot je beschikking, dan moet je ook wel een beetje voorliefde hebben voor de natuur. Je verdiept je erin en langzamerhand groeit zoiets”, vertelt Frank. Frank en Femke voelden zich dan ook direct aangesproken toen ze een artikel over biodiversiteit in het Achterhoeks Nieuws lazen. Dit leidde tot hun deelname aan een project van Stichting Landschapsbeheer Gelderland en de Gemeente Winterswijk, dat gericht was op het terugbrengen van erven in hun oorspronkelijke staat.
“We begonnen met het aanplanten van jonge inheemse boompjes, heesters en struiken. Dat is nu na dertien jaar uitgegroeid tot onder andere een volwaardige boomsingel en een haag vol met vogels, insecten en zelfs een steenuil", vertelt Frank trots.
Kleine moeite, groot plezier
Daarnaast nemen Frank en Femke nog meer maatregelen. Een waar Frank zelf heel enthousiast over is, is het minimaliseren van maaien: "We hoeven niet zo vaak te maaien. We doen aan sinusbeheer, dat houdt in dat je paden maait en het gras daarbuiten gewoon laat groeien. Dit zorgt ervoor dat de grond verschraalt en dat er bloemen terugkomen voor het gras dat er vroeger stond." Bovendien hebben ze hun erfgrens vijf meter teruggelegd, hier laten ze de natuur haar gang gaan. Dit biedt een toevluchtsoord voor hazen, patrijzen en fazanten.
Femke benadrukt dat iedereen, ongeacht de grootte van hun tuin, kan bijdragen aan biodiversiteit: "Mensen denken vaak dat ze een groot erf moeten hebben, maar dat is niet zo. Je kan ook op een balkon biodiversiteit creëren, door er bijvoorbeeld een plant neer te zetten die insecten aantrekt." Ze voegt eraan toe dat kleine dingen, zoals het laten liggen van takken, het niet wekelijks maaien van het gras of het plaatsen van een insectenhotel, al een groot verschil kunnen maken.
Een ander belangrijk aspect dat het stel wil benadrukken, is het gebruik van biologische planten. "Veel planten die je koopt, zijn vaak bewerkt met pesticiden, wat schadelijk is voor dieren. Biologische planten zijn daarentegen niet bespoten en veel beter voor het milieu", aldus Frank.
De kroon op het harde werk
Wat hen bijzonder trots maakt, is de aanwezigheid van een steenuil op hun erf. "Tien jaar geleden hebben we een steenuilenkast opgehangen en al na het eerste jaar zat er eentje in. Sindsdien is hij nooit meer weggegaan. Dit is een teken dat de voedselketen en de natuur op het erf in orde is”, vertelt Frank glimlachend.
Ambassadeurs biodiversiteit
Naast de inspanningen op hun eigen erf, inspireren Frank en Femke ook graag anderen. Ze zijn sinds een jaar ambassadeurs voor de biodiversiteit. Dit houdt in dat ze hun kennis en ervaring delen met geïnteresseerden. Femke legt uit: "We komen een aantal keren per jaar bij elkaar met een groep mensen om informatie uit te wisselen en tips van elkaar te krijgen."