Ze hebben er een speciale steenuilenkast opgehangen. Ronald, voorzitter van van het Steenuilenoverleg Nederland, deelt enthousiast zijn gedachten over dit initiatief: "Steenuilen zijn een beschermde soort in Nederland, er zijn op dit moment een kleine 10.000 broedparen over en die populatie willen we graag behouden en het liefst uitbreiden. Inwoners spelen hierbij een belangrijke rol door hun erven geschikt te maken voor deze vogels."
Nestkasten en boomgaarden helpen de steenuil
Het plaatsen van nestkasten is een van de vele manieren waarop mensen kunnen bijdragen aan het behoud van steenuilen. De Gemeente Winterswijk heeft in samenwerking met Stichting Steenuilen Zuidoost-Achterhoek en Particulier Agrarisch Natuurbeheer (PAN) gezocht naar nieuwe geschikte locaties voor de steenuil in de buurtschappen Corle en Miste. Ze biedt inwoners zoals Wim Bouma de mogelijkheid om daar actief aan deel te nemen. Hiervoor werden kosteloos steenuilen-pakketten aangeboden die – afhankelijk van de situatie – bestaan uit een steenuilenkast en/of fruitbomen. Ronald vertelt: "Er is gelukkig heel veel gehoor gegeven. We hebben er tot op heden zo’n twintig opgehangen en we moeten er nog een stuk of tien."
De nestkasten werden ontworpen om aan de behoeften van de steenuilen te voldoen. Ronald legt uit: "Steenuilen zijn holenbroeders en geven de voorkeur aan kleine ingangen om zich veilig te voelen, terwijl ze binnenin voldoende ruimte nodig hebben om hun jongen, vaak in een nest van vier of vijf, groot te brengen. Bovendien zijn marterbestendige constructies van belang om de kwetsbare nesten te beschermen tegen roofdieren."
Een holenbroeder is een vogel die zijn nest in een holte of gat maakt. Dit kunnen natuurlijke holtes zijn, zoals oude boomstammen of gaten in rotsen, maar ook door de mens gemaakte holtes, zoals nestkasten of gaten in gebouwen.
Wilco Kwerreveld, vertegenwoordiger van Particulier Agrarisch Natuurbeheer (PAN), voegt eraan toe: "Het project omvat niet alleen het ophangen van nestkasten, maar ook het aanleggen van boomgaarden, waardoor de leefomgeving van de steenuil verbetert. Boomgaarden vormen namelijk een essentieel onderdeel van de natuurlijke leefomgeving van steenuilen. En door oude hoogstamrassen te planten, dragen we niet alleen bij aan het behoud van biodiversiteit, maar ook aan het behoud van cultureel erfgoed."
Wim draagt graag zijn steentje bij
Voor Wim Bouma is deelname aan dit project meer dan alleen het ophangen van een nestkast. "We hadden al een steenuilenpaartje op ons erf, maar door het plaatsen van de nieuwe kast en het aanplanten van extra bomen, hopen we deze prachtige vogels een stabiele thuisbasis te bieden," zegt hij.
Daarnaast draagt Wim sowieso graag een steentje bij aan het vergroten van biodiversiteit. Hij legt uit: "We laten bewust delen van ons erf ongerept, zodat steenuilen en andere dieren zich thuis voelen. Het is een kleine moeite voor ons met een grote impact op de natuur om ons heen."
Tip van Ronald
Ook de steenuil een warm welkom heten? Laat dan de hark en bezem eens staan, want de steenuil houdt niet van een opgeruimd erf. Het is een roofvogel en dat betekent dat hij voornamelijk van andere dieren leeft. Denk aan: muizen, meikevers, regenwormen, larven, rupsen, kikkers en jonge vogeltjes. Dus alles wat je kunt doen om hen op je erf te krijgen of behouden – en dus de biodiversiteit te vergroten – helpt ook de steenuil. Overweeg ook het creëren van ruige stukjes en variatie tussen hoog en laag grasland. Ook kun je rasterpaaltjes plaatsen, hier kunnen ze vanaf jagen.
Ook je tuin, terras, balkon of erf biodiverser maken?
Ben je door dit verhaal geïnspireerd geraakt? Wil je weten hoe je bij het maken van je plannen rekening kunt houden met biodiversiteit? Kijk dan bijvoorbeeld eens naar de inspiratiedocumenten in de kennisbank!
Wil je meer weten of heb je vragen? Je bereikt ons via het e-mailadres erfgoeddag@winterswijk.nl.