Historische boerenerven
Vroeger waren de meeste boerenerven een ideale plek voor allerlei planten en dieren. Het voorerf was vaak sierlijk ingericht met een bloementuin, een moestuin en een boomgaard. Mooi en nuttig tegelijk. Op het achtererf stonden schuren en bomen en struiken voor gebruik. Hier werd vooral gewerkt. Deze verscheidenheid aan planten, zaden, vruchten, insecten, beschutte plekjes en activiteiten op het boerenerf, zorgde ervoor dat er veel verschillende dieren woonden. Ze hadden voldoende voedsel, veilige verblijfplaatsen en er was een natuurlijke verbinding met het omringende landschap. Op veel erven vind je ook nu nog (delen van) deze traditionele inrichting terug.
Dieren op het boerenerf
Op het erf kom je vaak huis- en ringmussen, steen- en kerkuilen, spreeuwen, witte kwikstaarten, gekraagde roodstaarten, vleermuizen en kleine zoogdieren tegen. In Winterswijk zie je veel steenuilen, zelfs meer dan 200 paren. Door te zorgen voor de ‘vier v’s’: verblijfplaats, verbinding(met het landschap), voedsel en veiligheid, help je de verschillende diersoorten bij het vinden van de juiste plek om te leven.
Handleiding en tips voor het inrichten van het erf
Heb je plannen om jouw boerenerf opnieuw te gaan inrichten en wil je daarbij (meer) rekening houden met plant, dier en landschap? Dat kan op verschillende manieren. Van het planten van een boomgaard, het plaatsen van hagen, het graven van kleine poelen tot het ophangen van nestkasten. We geven je graag wat tips. In onze handige handleiding staat precies welke stappen je kunt nemen. Dat hoeven niet altijd grote stappen te zijn. Ook kleine veranderingen op een erf kunnen al helpen om de biodiversiteit te verbeteren. Door bijvoorbeeld niet al het gras helemaal kort te maaien, hoekjes te maken, een takkenwal te maken en snoeiafval te laten liggen, geef je verschillende dieren een plek om te leven. Een makkelijke, maar goede stap is ook om de rand van het erf niet te maaien, zodat de natuur daar zijn gang kan gaan.
Meer informatie en advies over biodiversiteit & landschap vind je op Stichting Landschapsbeheer Gelderland en PAN (Particulier Agrarisch Natuurbeheer).
Kijk ook eens op de webpagina van Duurzaam Winterswijk.
Genieten van een prachtige omgeving
Met de juiste aandacht voor de inrichting van je boerenerf zorg je niet alleen voor het behoud van waardevolle (cultuur)landschappen en een gezonde leefomgeving. Je zorgt óók voor een prachtige omgeving om in te ontspannen en van te genieten.