Deze zogenaamde ‘geen spijt maatregelen’ zijn belangrijk. Ze dragen bij aan de opgaven en we kunnen van de ervaringen leren. Eén van die initiatieven is het Voorwooldswaterproject.
In Nederland hebben we te maken met de gevolgen van klimaatverandering. We zien dat extreme weersomstandigheden zorgen voor overstromingen, bos- en heidebranden. In de Achterhoek hebben we vooral last van droge zomers. Dit heeft grote impact op de landbouw en natuur.
Voorwooldswaterproject
Peter Stemerdink, woonachtig in Woold, vertelt over de mogelijkheden voor verbetering van het waterbeheer in een deel van het Woold. “Ik heb in het najaar van 2022 contact opgenomen met een aantal buren, zowel kleine als grote grondeigenaren. Ik heb hen de vraag gesteld wat we gezamenlijk op onze gronden zouden kunnen doen met soms grote hoeveelheden regen of juist langere periodes van droogte. In totaal zijn het 25 families die mee willen doen dan wel geïnteresseerd zijn. Ik heb vervolgens contact gehad met de gemeente Winterswijk, Provincie Gelderland en het Waterschap Rijn en IJssel en het initiatief voorgelegd. Deze partijen reageerden enthousiast om hierover mee te denken en/of aan mee te werken. Dit was het begin van het Voorwooldswaterproject”.
Bijeenkomst in het Keunenhuis
Begin februari van dit jaar vond in het Keunenhuis een bijeenkomst plaats over het Voorwooldswaterproject. Hier waren een groot deel van de deelnemende families en enkele betrokken ambtenaren van het waterschap en van de Gebiedsaanpak Winterswijk aanwezig. Peter Stemerdink vertelt: “We startten de bijeenkomst met korte presentaties over de gebiedsaanpak en over de opgaven waar het waterschap in het gebied al aan werkt. Het programma Elke Druppel De Grond In (EDDGI) is ook nader toegelicht.
Daarna hield agrariër André Ebbers een inspirerend verhaal over hoe hij met relatief weinig middelen zelf een peil-gestuurde drainage heeft toegepast op enkele van zijn percelen. Na de pauze hebben de buren in kleine groepjes met elkaar gesproken over de problemen en uitdagingen waar zij zelf mee te maken hebben op het gebied van waterbeheer. Ook hebben zij met elkaar ideeën uitgewisseld over mogelijke oplossingen, zoals grondwaterverhoging, plaatsen van dammen in sloten en de opvang van hemelwater. Al met al was het een leuke, informatieve en inspirerende bijeenkomst.”
Hoe nu verder?
Waterschap Rijn en IJssel wil een project opstarten in het gebied van het Voorwooldswaterproject. Marco van Vemden, omgevingsmanager van het waterschap, vertelt: “Het idee is om in het project aan de slag te gaan met de uitwerking van concrete maatregelen om meer water vast te houden. Daarin willen we de locaties die door de deelnemers zijn aangedragen verder uitwerken. Daarnaast onderzoeken we vanuit onze eigen kennis van het systeem andere geschikte plaatsen in het gebied om water vast te houden. In het project willen we ook verkennen welke mogelijkheden er zijn om de door het gebied stromende Limbeek natuurlijker en minder ontwaterend in te richten. Al deze maatregelen dragen bij aan de doelstellingen voor betere waterkwaliteit en voor natuurwater. Op verschillende plaatsen in Winterswijk werkt het waterschap de komende jaren aan deze opgaven. Uiteraard gaat dit alles in overleg en samenwerking met het gebied.”
Het initiatief van Peter Stemerdink en zijn buren, heeft ervoor gezorgd dat het gebied serieus onder de aandacht is gekomen bij de overheden. Verwachtingsmanagement is hierbij wel belangrijk, volgens Van Vemden: “Het waterschap heeft nog wel even tijd nodig voor het inrichten van het projectteam. Zoals veel organisaties heeft ook het waterschap last van de krapte op de arbeidsmarkt. Alleen met voldoende geschikt en ingewerkt personeel kunnen we dit project professioneel uitvoeren. Maar het is duidelijk dat het Voorwooldswaterproject veel kansen biedt om hier samen met grondeigenaren in Woold tot passende oplossingen te komen.”
Relatie met de gebiedsaanpak
In het Voorwooldswaterproject werken bewoners, boeren en grondeigenaren samen met de overheden aan een vitaal platteland. Het gebied staat hierbij centraal. Zodoende draagt dit initiatief bij aan de doelstellingen van de Gebiedsaanpak Vitaal Platteland Winterswijk.
Heeft u ook een project of idee dat bijdraagt aan de doelen van Vitaal Platteland Winterswijk? Meld dit dan via vitaalplatteland@winterswijk.nl. Dan bespreken we graag de mogelijkheden met u.