Op 11 maart gingen meer dan 10 boeren aan de slag tijdens de zogenaamde kansenkaartsessies. Deze boeren vertegenwoordigden verschillende sectoren en zijn afkomstig uit verschillende delen van Winterswijk. Onder leiding van twee landschapsvormgevers werden de deelnemers in twee groepen verdeeld.
Zoektocht
"Het was een zoektocht om de juiste vorm te vinden en de juiste mindset. De actuele thema’s die nu spelen in de landbouw maken het lastig om met een ruime blik naar de toekomst van landbouw te kijken. Daarnaast is de sector zeer divers en iedere plek heeft zijn eigen dynamiek. Er kwam het idee om kansenkaarten te maken met veelbelovende bedrijfsonderdelen, waarmee we vervolgens kansrijke (bedrijfs)concepten kunnen maken. De deelnemers vonden dit een goed idee", vertelt Rudie te Selle, melkveehouder en bestuurslid LTO-Noord.
"Het was een zoektocht om de juiste vorm te vinden en de juiste mindset"
Concepten uitwerken
Tijdens de tweede sessie werden deze kansenkaarten en bedrijfsconcepten verder uitgewerkt door de deelnemers. De organisatie heeft deze vervolgens beoordeeld op verschillende criteria, zoals bijdrage aan het milieu, lokale markt, verdienmodellen en sociale samenhang.
Levendige discussies
De laatste sessie vond plaats op 22 april, waarbij alle deelconcepten op (kansen)kaarten werden gepresenteerd. Deelnemers gingen opnieuw in groepen uiteen om eerst individueel en later gezamenlijke kansrijke bedrijfsconcepten samen te stellen. Dit resulteerde in levendige discussies over welke bedrijfsconcepten het meest bijdragen aan maatschappelijke doelen.
Conclusie
De conclusie van de drie sessies is dat de boeren in Winterswijk breed hebben gekeken naar toekomstige ontwikkelingen, verder dan alleen de landbouw. Het is nu aan de organisatoren om hierop toe te zien en te hopen dat bij toekomstige kaarten, zoals die voor water of natuur, eenzelfde brede benadering wordt gehanteerd.