Fietsen is gezond en goed voor een schone en duurzame leefomgeving. Op onze fietsers zijn we zuinig. Daarom hebben we veel fietspaden in de gemeente: Routes die vooral een recreatief karakter hebben en routes wat doorgaande routes zijn. Soms is dit ook een schoolfietsroute. Al deze routes lopen binnen en buiten de kom. Soms liggen de fietspaden langs wegen of los. Bij fietspaden speelt verkeersveiligheid, het rijcomfort en het gevoel van veiligheid en overzicht een rol. Per situatie bekijken we of verlichting daaraan bijdraagt of juist niet.
Hoe gaan we om met verlichting op fietspaden
We gaan voortaan zo om met verlichting op fietspaden:
- Hoofdfietsroutes binnen de bebouwde kom worden verlicht. Dit kan met losse verlichting (directe verlichting) of door licht vanaf de weg (indirecte verlichting). De verlichting wordt na de spits gedimd zodra dit mogelijk is. Per situatie bekijken we bovendien of de verlichting in de nacht uit kan.
- Een schoolfietsroute binnen de kom wordt alleen verlicht op de uren dat schooljeugd er gebruik van maakt, want we willen namelijk geen schijnveiligheid creëren.
- De hoofdfietsroutes buiten de kom (route tussen de kernen en Winterswijk) verlichten we in principe niet. Wel voorzien wij deze, waar nodig, van alternatieven zoals bijvoorbeeld een lichter wegdek of reflecterende belijning. In die situaties waar veel fietsers gebruik maken van de route en het een schoolfietsroute is, kunnen we kiezen om wel verlichting te plaatsen. Dat is dan verlichting met detectie, zodat het alleen aangaat als er gebruik gemaakt wordt van de route. In de nacht is het licht in ieder geval uit. Ook hier wordt het licht in de avond gedimd als dit technisch mogelijk is.
- Andere fietsroutes worden niet verlicht. Zo voorkomen we schijnveiligheid: een verlichte weg zonder verdere sociale controle.
- Recreatieve fietsroutes verlichten we niet, omdat deze hoofdzakelijk overdag worden gebruikt.
Soorten fietspaden
In onze gemeente hebben we veel fietsroutes. Zowel recreatieve als doorgaande fietsroutes binnen en buiten de bebouwde kom.
Recreatieve fietsroutes worden door onze eigen inwoners en door toeristen voornamelijk overdag gebruikt. Deze paden kunnen in kwetsbare gebieden liggen met waardevolle flora en fauna. Verlichting is in deze gebieden als snel storend voor de natuurlijke omgeving en kan ook schijnveiligheid geven.
Ratumseweg, recreatief fietspad door bos dat niet is verlicht.
Doorgaande fietsroutes zijn routes die vooral door onze eigen inwoners worden gebruikt. Vaak zijn dit dagelijkse routes. We kennen ook hoofdfietsroutes. Dit zijn belangrijkste routes die door de gemeente lopen en buiten de kom de routes tussen de kernen en Winterswijk.
Op sommige wegen ligt het fietspad naast de rijbaan, soms ligt het op de rijbaan of het fietspad ligt wat verder van de rijbaan af. Dit bepaalt mede de verkeersveiligheid. Als een fietspad op de rijbaan ligt, is er een grotere kans op een conflict tussen een auto en fietsers dan wanneer het fietspad niet op de rijbaan ligt.
Jaspersweg, dit is een hoofdfietsroute en daarom verlicht. Dit fietspad ligt naast de rijbaan, binnen de bebouwde kom.
Schijnveiligheid
Veiligheid en licht zijn voor veel mensen synoniem, sociale veiligheid. Als een weg verlicht is, maar er is geen directe sociale controle, dan spreken we van schijnveiligheid. Er is niemand in de buurt die kan helpen als er wat gebeurt.
Weg met weinig sociale controle. Licht geeft dan juist schijnveiligheid want licht zorgt niet voor sociale veiligheid hier.