De komende jaren zal de vraag van scholen en kinderopvang om met hun leerlingen te moestuinieren steeds groter worden, want via diverse financiële ondersteuningsmogelijkheden krijgen scholen de kans om moestuinieren op te nemen in het onderwijsprogramma. Echter, niet iedere leerkracht heeft groene vingers! Daarom zijn we op zoek naar moestuincoaches die scholen en kinderopvang kunnen bijstaan. Dat kan op het schoolplein, nabij de school in bijvoorbeeld een volkstuin of een buurttuin, op het erf van een boer, in een tuin bij een zorgcentrum voor ouderen of misschien wel in jouw eigen tuin?
Waarom moestuinieren door kinderen en jongeren?
Het is wetenschappelijk aangetoond: moestuinieren draagt bij aan een positieve houding van kinderen tegenover gezond voedsel.
Tuinieren doe je met je hoofd, hart en handen. Wat een geweldige belevenis is het om met de hele klas het volledige proces van zaaien tot oogsten tot een smakelijk einde te brengen. Die zelfgekweekte wortel en radijs wil je natuurlijk graag proeven. Geen betere plek dan een moestuin in of nabij de school om die ontdekkingstocht te starten.
Laat kinderen zaaien, planten, oogsten, proeven, bewegen en de handen opnieuw vuil maken.
Een moestuincoach helpt echt
Een moestuin is voor scholen vaak moeilijk en roept veel vragen op: Hoe kies je een geschikte plek voor je moestuin? Hoe organiseer je werk in de moestuin? Hoe kan je de schoolvakanties overbruggen? Welke gewassen doen het goed in de schoolmoestuin? Hoe integreer je de moestuin in je lessen? Wat doe je met de oogst?
Op die vragen en meer bied jij als moestuincoach het antwoord. Jij bent deskundige in de schoolmoestuin. Je geeft scholen advies over de organisatie van een moestuin, de aanleg van een natuurlijke moestuin en het didactisch werken met kinderen in de schooltuin. Jij weet hoe je een les opbouwt voor deze specifieke doelgroep en wijst scholen de weg naar handig didactisch materiaal om mee te werken.
Download de opleidingsinformatie (0,2 MB)