Algemeen
Wie werken samen binnen de gebiedsaanpak?
Vitaal Platteland Winterswijk is een gebiedsgerichte aanpak waarin de stichting Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk (WCL), provincie Gelderland, Waterschap Rijn en IJssel en gemeente Winterswijk samenwerken met belanghebbenden in het buitengebied van Winterswijk.
Wat maakt deze gebiedsaanpak uniek?
Boeren, landgoedeigenaren, natuurorganisaties, ondernemers, bewoners en overheden werken al decennialang nauw samen om de bijzondere gebiedskwaliteiten in Winterswijk te behouden en te versterken. Tegelijkertijd zijn er zorgen voor de toekomst. De landbouwsector in Winterswijk krimpt, het verdienmodel voor boeren staat onder druk en men heeft een slecht economisch toekomstperspectief. We hebben ook te maken met klimaatverandering, met droogte en weersextremen als gevolg. Herstel en versterking van de natuur is noodzakelijk. Dit heeft o.a. gevolgen voor de uitstoot van stikstof en de waterkwaliteit. Tenslotte wordt er vanuit andere opgaven steeds meer een claim gelegd op de ruimte. Denk aan woningbouw, werklocaties en energietransitie. Het gezamenlijk perspectief ontbreekt op dit moment in Winterswijk, waardoor opgaven elkaar kunnen concurreren of tegenwerken. Het unieke in deze gebiedsaanpak is dat we alle opgaven zo veel mogelijk integraal aanpakken. Samenwerking in daarom essentieel. Hierbij staat het gebied centraal.
Gebiedsplan
Hoe verhoudt het gebiedsplan zich tot de Omgevingsvisie buitengebied Winterswijk uit 2019?
In een omgevingsvisie legt een bestuursorgaan haar ambities en beleidsdoelen voor de fysieke leefomgeving voor de lange termijn vast. Zo heeft de gemeente Winterswijk dit in 2019 ook gedaan voor het buitengebied. In deze visie heeft de gemeente vastgelegd dat ze het unieke cultuurlandschap van Winterswijk wil behouden en versterken. Deze omgevingsvisie is een belangrijk richtinggevend kader voor de Gebiedsaanpak Vitaal Platteland Winterswijk.
Het gebiedsplan is een plan dat door de samenwerkingspartners van de gebiedsaanpak gezamenlijk tot stand komt. Het gebiedsplan beschrijft een sociaal, economisch en ecologisch toekomstperspectief voor het buitengebied van Winterswijk. Daarnaast komen er afspraken wat betreft de verder planuitwerking en de realisatie van maatregelen.
Gebiedsdeal
Wat wordt bedoeld met een gebiedsdeal?
In de gebiedsdeals sluiten we tijdens en aan het eind van het project overeenkomsten tussen overheden onderling en/of met private partijen en collectieven. Het gaat o.a. om een deal op basis van een Winterswijks aanbod om doelen te realiseren. In de deals leggen we vast welke doelen we realiseren, welke beleidsruimte en regelingen we nodig hebben, welk budget beschikbaar is/komt van welke partij en welke afspraken we maken over uitvoering en beheer van maatregelen.
Overig
Hoe kan ik op hoogte blijven van het project?
De beste manier om op de hoogte te blijven van de Gebiedsaanpak Vitaal Platteland Winterswijk is via onze nieuwsbrief. U kunt zich hiervoor aanmelden.