In Europa en Nederland zijn diverse grondstoffen te vinden en te winnen, maar de lokale bevolking is er vaak op tegen. “Niet in mijn achtertuin!” is een kreet die regelmatig naar voren komt wanneer het gaat om infrastructuurprojecten. Grondstoffen worden daarom nu veelal op de wereldmarkt gekocht. Ondanks we niet afhankelijk willen zijn en de grondstoffen gewonnen worden onder omstandigheden die in Nederland niet getolereerd zouden worden.
Toch worden er ook in Nederland de nodige delfstoffen gewonnen: veelal zand, grind, klei en onder andere in Oost-Achterhoek kalksteen.
Zonder winning van zulke grondstoffen is er geen woningbouw of wegenbouw mogelijk. Maar zijn we altijd bereid om de consequenties van het winnen van grondstoffen te accepteren? Zijn er duurzame alternatieven en waar komen deze vandaan? En hoe zit het winnen van grondstoffen dichtbij huis: grindwinning net over de grens bij Suderwick, kalkwinning in Ratum en zandwinning bij Groesbeek? Zal wel moeten of liever niet? Of liever in de Noordzee met alle gevolgen van dien voor de zeebodem ecologie?
In de Tegenlicht Meet Up Bredevoort gaat onderzocht worden wat de uitdagingen voor grondstoffen voor de bouw zijn. Hierbij komen een drietal interessante gasten aan het woord. Te gast zijn:
- Leonie van de Voort: Wagenings ecoloog en directeur van Cascade, de bedrijfsvereniging voor de zand- en grindwinning.
- Gerard ten Dolle: Werkt voor Sibelco en geeft leiding aan het werk in de Winterswijkse steengroeve. In de steengroeve worden verschillende kwaliteiten kalksteen afgegraven.
- Willy Smit: Algemeen directeur bij WAM&VanDuren Bouwgroep in Winterswijk. Dit bedrijf legt zich onder meer toe op duurzaam en circulair bouwen met onder andere bio-based bouwstoffen.
Kijk voor aanmelden en meer informatie op: https://koppelkerk.nl/agenda/2023/01/20/duurzaam-bouwen/