"Het is de verantwoordelijkheid van ondernemers om hun bedrijfsactiviteiten en hun bedrijf te verduurzamen. Het is echter bijzonder waardevol dat er nu één centraal loket is waar ondernemers in de Achterhoek terecht kunnen met al hun vragen over duurzaamheid. BBD zal in de toekomst ook deelnemen aan de verschillende projecten die DOA organiseert: denk aan de energiechecks van 15 minuten en de deuren-dichtactie.”
Symbolische boomplanting markeert duurzame toekomst
Voorafgaand aan de lancering, dat het openingsprogramma was van de VNO-NCW Achterhoek bijeenkomst, werd er een boom geplant bij Winterwarm in Winterswijk, door Koen Knufing (voorzitter VNO-NCW Achterhoek), Gosse Visser (wethouder gemeente Winterswijk) en Arthur Jansen (voorzitter SIKA). “De boom symboliseert een duurzame toekomst voor bedrijven in de Achterhoek. Net zoals deze boom moet groeien, zo zal ook het Duurzaam Ondernemerscentrum (DOA) zich ontwikkelen,” vertelde Bart Porskamp, wethouder van de gemeente Oost Gelre. De Achterhoek heeft de ambitie om de CO2-uitstoot in 2030 met 60% te verminderen. “DOA biedt niet alleen individuele ondernemers ondersteuning, maar ook bedrijvenparken en winkelcentra kunnen samen met DOA werken aan duurzaamheidsinitiatieven. Het feit dat DOA ook collectieve inspanningen ondersteunt, beschouw ik als een waardevolle toevoeging", aldus Porskamp.
Initiatief van SIKA en VNO-NCW Achterhoek
Van Achterhoek Onderneemt Duurzaam naar Duurzaam Ondernemerscentrum Achterhoek! Het Duurzaam Ondernemerscentrum Achterhoek is een initiatief van de Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek (SIKA) en VNO-NCW Achterhoek. De sleutelpartners zijn de lokale ondernemersorganisaties, de provincie Gelderland en de gemeenten Aalten, Bronckhorst, Berkelland, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. Daarnaast werkt DOA nauw samen met de Omgevingsdienst Achterhoek, Agem, Gelders Energieakkoord, Achterhoek Verbindt! , 8RHK Ambassadeurs en andere partners.
Omvangrijke energievraagstukken
Samen met al haar partners zet DOA zich in voor een energieneutraal en circulair bedrijfsleven in de Achterhoek. Achterhoek Onderneemt Duurzaam was aanvankelijk gericht op energiescans en het vergroten van het bewustzijn onder ondernemers om duurzaam te ondernemen. “Als gemeente Aalten zijn we verheugd partner te zijn van DOA. Hierdoor kunnen we gezamenlijk optrekken en belangrijke vraagstukken zoals netcongestie, energie, circulariteit, klimaatadaptatie en biodiversiteit breed bespreken,” aldus Erik Groters, wethouder van de gemeente Aalten. 'Duurzaam ondernemen kan behoorlijk complex zijn. Daarom is het voor ondernemers prettig om individueel en collectief door DOA te worden ondersteund,” voegt Groters eraan toe.
De ontwikkelingen en energievraagstukken zijn echter veel omvangrijker en complexer geworden. Denk aan het enorme vraagstuk van netcongestie. Zo was ook Johan Esselink, Plant Manager van Saint-Gobain Abrasives BV in Eibergen, getriggerd! “Wij zitten al enige tijd met een groot netcongestie probleem. Na een gesprek met programmamanager Jan Straatman, ben ik blij verheugd dat DOA dit als één van hun belangrijkste speerpunten heeft en ons daar wellicht bij kan helpen”. Op bedrijvenpark Verheulsweide in Doetinchem en in Ruurlo op het bedrijventerrein is DOA betrokken bij twee projecten rondom netcongestie.