Je kunt tussen 10.00 en 13.00 uur gratis een vleermuizenkast ophalen bij Centrum Duurzaam Winterswijk, Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1. Bij de kast ontvang je informatie over het plaatsen van de kast en algemene informatie over vleermuizen. Deze vleermuizenkasten zijn gemaakt door de Kompaan-medewerkers van ROVA. Hiervoor gebruikten zij Winterswijks ‘stormhout’; hout van omgewaaide bomen. We delen ze uit, zolang de voorraad strekt.
De vleermuis heeft het zwaar
In Nederland komen 20 verschillende soorten vleermuizen voor. Rond Winterswijk komen maar liefst 15 van die 20 soorten voor, dit is vrij uniek. Hoewel vleermuizen lang kunnen leven en weinig natuurlijke vijanden hebben, gaat het toch niet zo goed met ze. Met name de afname van geschikte verblijfsplekken (o.a. na isolatie), gebruik van bestrijdings- en houtconserveringsmiddelen en afname van insecten zorgen hiervoor.
Nuttige dieren
Vleermuizen laten zich niet zo makkelijk bewonderen als die mooie ree of haas in het veld, of de vele vogels in de tuinen. Toch zitten ze op veel meer plaatsen dan je denkt, ze blijven alleen overdag uit zicht en komen pas in het donker tevoorschijn. Soms zijn ze toch even te zien, bijvoorbeeld jagend op de insecten bij een lantaarnpaal of rondom een woning. Vleermuizen zijn uitstekende jagers van insecten. Elke nacht eten ze een kwart tot de helft van hun lichaamsgewicht aan muggen, motten, spinnen en andere insecten. Dit kan oplopen tot wel 3000 muggen, motjes en kevertjes! Een groep vleermuizen eet in de zomer dus tientallen kilo’s muggen op.
Help mee!
Op zaterdag 16 maart kun je van 10:00 – 13:00 uur gratis een vleermuiskast ophalen bij Centrum Duurzaam Winterswijk, Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1. Je ontvangt dan tevens informatie over het plaatsen van de kast en algemene informatie over vleermuizen.