De Japanse duizendknoop groeit snel, is moeilijk te bestrijden, verdringt andere planten en kan schade veroorzaken aan wegen, tuinen en de biodiversiteit.
Daarom bestrijdt de gemeente deze woekerende plant in de openbare ruimte. Vanaf 1 april 2024 starten we met een nieuwe methode: bestrijden met elektriciteit. Heeft u de Japanse duizendknoop in uw tuin? Dan kunt u zelf de plant bestrijden. Hieronder leest u er meer over.
Snelle woekeraar geeft overlast
De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica, synoniemen: Reynoutria japonica, Polygonum cuspidatum) groeit op meer dan 75 plekken in de bebouwde kom en het buitengebied van Winterswijk. Omdat de plant hier weinig tot geen natuurlijke vijanden heeft kan deze snel gaan woekeren in de natuur, bermen, groenperken of uw eigen tuin. De wortels kunnen tot wel 3 meter diepte en enkele meters in de breedte groeien. Op die plekken waar deze plant groeit verdwijnen alle andere planten en groeit dan alleen nog maar de Japanse Duizendknoop en dat is een bedreiging voor de biodiversiteit. Ook kan er schade aan wegen ontstaan, want de plant is sterk genoeg om zelfs door asfalt heen te groeien.
Hoe u de Japanse duizendknoop herkent
De plant heeft verschillende groeistadia en is in ieder stadium goed te herkennen. De bladeren staan om en om op de rood gevlekte stengel. Deze stengels zijn hol en lijken enigszins op die van bamboe. Van augustus tot oktober heeft de plant witte bloemen. Door de vele uitlopers kan de plant grote oppervlakten bedekken.
Moeilijk te bestrijden, snel ingrijpen vaak verstandig
De duizendknoop is moeilijk te bestrijden omdat uit één stukje wortel of stengel weer een hele nieuwe plant kan groeien. Wortels en plantafval van de duizendknoop horen daarom bij het restafval. Restafval wordt namelijk verbrand in plaats van gecomposteerd. Zo wordt verdere verspreiding voorkomen. Helaas is er landelijk nog geen ideale methode gevonden om de Japanse duizendknoop te bestrijden. Er wordt veel onderzoek gedaan om te zien welke methode het meest effectief is. In alle gevallen geldt: voorkomen is beter dan genezen. Dus het is vaak verstandig om zo snel mogelijk in te grijpen om ervoor te zorgen dat de plant zich niet verder uitbreidt.
Gemeente start in openbare ruimte met bestrijding met elektriciteit
Ondanks dat het is toegestaan, kiest gemeente Winterswijk er tot op heden voor om geen gif te gebruiken bij de bestrijding van de Japanse duizendknoop. Vanaf 1 april 2024 start de gemeente met de bestrijding van de plant in de openbare ruimte doormiddel van de Rootwave. Dat is een apparaat dat een elektrische lading door de stengel en de wortel van de plant stuurt. Door de warmte die daarbij ontstaat, wordt de wortel van de plant geëlektrocuteerd ofwel gekookt. Daardoor sterft hij af. Met deze methode is er geen risico op schade aan de planten in de directe omgeving. De plekken in de gemeente waar de Japanse duizendknoop groeit zijn in kaart gebracht. Weet u een plek waar de Japanse Duizendknoop groeit die nog niet in het overzicht staat? Meld dit via de BuitenBeter app of mail naar omgeving@winterswijk.nl. Omdat bestrijding relatief kostbaar is, wordt zorgvuldig afgewogen op welke locaties er wel of niet bestreden wordt. De bestrijdingsperiode duurt tot en met oktober.
Japanse duizendknoop in uw tuin?
Groeit de plant in uw tuin? Dan kunt u zelf de plant bestrijden.
Stap 1. Knip de plant af
Houd de plant zo klein mogelijk. Knip de plant af, zodat u de wortels uitput. Blijf dat in het groeiseizoen regelmatig doen, want de planten zijn niet direct weg. Het kan zelfs jaren duren voordat de laatste scheut is verdwenen. Laat de weggehaalde planten niet liggen.
Stap 2. Haal zoveel mogelijk wortels weg
Verwijder de duizendknoop bij voorkeur met wortel en al, of in ieder geval met zoveel mogelijk wortel. De meeste wortels zitten binnen een centimeter of 50 onder de grond, maar als de grondwaterstand laag is, kunnen de wortels wel 3 meter diep de grond in gaan. En in sommige gevallen zelfs wel tot 7 meter! Alle wortels verwijderen is dus lastig. Lukt het niet om de wortels te verwijderen, dan is bovengronds afknippen van de stengels een betere optie.
Stap 3. Geen duizendknoop in de GFT-bak
Gooi wortels en plantafval van de duizendknoop altijd bij het restafval. Restafval wordt namelijk verbrand in plaats van gecomposteerd. Zo wordt verdere verspreiding voorkomen.