De steenuil al 13 jaar een vaste gast in Beleef de Lente!

15-04-2020 983 keer bekeken 1 reacties

Door Ronald van Harxen

De steenuilen maken al sinds de start in 2007 deel uit van Beleef de Lente. De eerste jaren werd een nest in Harreveld gevolgd en vanaf 2014 staan de camera’s bij een nestkast in Winterswijk. Met uitzondering van het eerste jaar toen ze er om de een of andere reden voor kozen om de eieren onder de golfplaten te leggen, wordt er elk jaar in de Winterswijkse kast gebroed.

Beide volwassen uilen zijn geringd, het mannetje in het najaar 2016 als volwassen vogel en het vrouwtje in hetzelfde jaar als nestjong. Het mannetje is dus minimaal 4 jaar oud en het vrouwtje precies 4 jaar. Grappig is dat zij geboren is bij de buren, 200 meter verderop en dat een volle broer van haar een kleine 600 meter de andere kant op een vrouw gevonden heeft.

In 2014 kwamen er 5 jongen groot, in 2016 waren het er 4, in 2017 mislukte het broedsel, in 2018 en in 2019 respectievelijk 3 en 2. Op dit moment broedt het vrouwtje op 3 eieren, die op 30 maart, 1 en 4 april zijn gelegd, steeds met een tussentijd van 58 uur. Steenuilen beginnen pas bij het laatste ei echt met broeden waardoor de jongen allemaal binnen 24 uur uitkomen. Dat is dus anders dan bij de kerkuilen, die direct bij het eerste ei al met broeden beginnen. Leuk om straks die verschillen te zien.

Woningnood onder kauwen

Woningnood onder kauwen

Op hetzelfde erf hangt sinds 2019 ook een camerakast voor kauwen. De woningnood onder kauwen is groot en deze nieuwe broedplek werd dan ook direct betrokken. Helaas sjouwden ze een enorme berg takken aan die het zicht op het nest belemmerde. Het verloop van het broedseizoen was dan ook niet goed te volgen. Waarschijnlijk vlogen er 2 jongen uit, misschien 3. In het vroege voorjaar is er een andere kast geplaatst, met de camera’s meer bovenin. Er is duidelijk meer zicht op het nest en we gaan ervan uit dat er nu meer te beleven valt. Dat de woningnood op het erf ondanks de nieuwe kast nog steeds hoog is, zien we aan het dagelijkse bezoek van meerdere kauwenpaartjes aan de nestkast van de steenuilen die op nog geen 35 meter afstand hangt. Het mannetje steenuil moet af en toe alle zeilen bijzetten om ze te verjagen. Toen hij het even een dag af liet weten, begonnen de kauwen al direct takken aan te slepen.

Elk apart is het al een belevenis beide soorten te volgen, de interactie tussen beide maakt het helemaal bijzonder.

 

Beleef de lente in Winterswijk!Beleef de lente in Winterswijk

Vogelbescherming Nederland heeft in vier Winterswijkse kasten een webcam geplaatst. Daardoor kunnen we 24 uur per dag genieten van alles wat er zich in het intieme leven van deze vogels afspeelt. Beleef de Lente in Winterswijk!
Meer informatie

1  reacties

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

1  reacties

Marie-Thé 23-04-20 om 18:32

Un immense merci pour le travail et la bonne organisation de ces histoires d'oiseaux. Chaque je vous suis depuis 12 ans !!!!!!

J'ai eue beaucoup de chagrin de voir les petits merles s'envoler, surtout les 2 derniers , ils n'ont pas beaucoup de chance de survie . J'attends avec impatience les mésanges et surtout les petits " steenuils"  et les cigognes en espérant que la maman sera gentille avec ses petits.

Dommage que je ne puis lire le hollandais , mais je parle un peu l'allemand et je trouve que certains mots se ressemblent.

Merci de tout coeur !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Cookie-instellingen