De gekraagde roodstaart, een echte zomervogel

23-04-2020 446 keer bekeken 0 reacties

Door Arjen Poelmans

Op 4 april was het zover, de eerste gekraagde roodstaart in Winterswijk werd gemeld in Kotten. De komende vijf maanden worden drukke maanden voor de gekraagde roodstaart, partner vinden, nest maken, jongen grootbrengen, tweede broedsel en weer klaar maken voor de reis terug naar Afrika. In augustus zijn de meeste gekraagde roodstaarten dan alweer uit Winterswijk vertrokken.

Opgeruimd staat netjes

Op het erf van de kerkuil is ook een geschikte nestkast opgehangen voor de gekraagde roodstaart. Als je de beelden hebt gezien dan valt op dat de kast nog schoon en netjes is. Heeft de gekraagde roodstaart zijn woningaanbod al gevonden? Ja hoor, negen dagen na de aankomst van de eerste vogels was het raak, een mannetje gekraagde roodstaart voor de camera!. Het bleef tot nu toe bij een inspectie want de nestkast ziet er nog schoon uit. Is het vrouwtje al gesignaleerd? We zullen het de komende weken gaan zien.

Tafeltje-dek-je

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de bosrijke Veluwe is de gekraagde roodstaart in Winterswijk een echte erfvogel. Maar wat maakt het erf zo bijzonder? De meeste erven hebben wel een aantal oude bomen, veelal eiken of fruitbomen en genoeg plekjes om te nestelen. De gekraagde roodstaat is een echte insecteneter. En de eik is een van de bomen met de hoogste biodiversiteit qua soorten. Wel meer dan 400 soorten insecten leven in een eik. Door deze grote variatie aan insecten is de eik een tafeltje-dek-je voor veel vogelsoorten.

Zelf een handje helpen

Variatie op het erf in de vorm van bomen, struiken, rommelhoekjes en bloemenranden is goed voor een diversiteit aan soorten, van vogels tot insecten. Een grote verscheidenheid aan insecten levert weer voedsel voor onder andere vogels. Dus maai eens niet alles strak, laat eens wat takken liggen of een dode boom staan en de dieren zijn je dankbaar.

 

Beleef de lente in Winterswijk!Beleef de lente in Winterswijk

Vogelbescherming Nederland heeft in vier Winterswijkse kasten een webcam geplaatst. Daardoor kunnen we 24 uur per dag genieten van alles wat er zich in het intieme leven van deze vogels afspeelt. Beleef de Lente in Winterswijk!
Meer informatie

 

0  reacties

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen