Steenuilen in Winterswijk

30-04-2020 1080 keer bekeken 0 reacties

Door Ronald van Harxen

Steenuilen in Winterswijk

Samen met de bosuil is de steenuil een van de meest voorkomende uilen in Winterswijk. Van oudsher komt de bosuil vooral voor in de beboste delen van het Woold en Ratum en treffen we steenuilen overwegend in het halfopen cultuurland van Meddo, Huppel, Miste en Corle. Recente inventarisaties laten echter zien dat beide soorten elkaars gebied binnendringen. Ook in de meer open delen bijvoorbeeld van het Woold komen nu steenuilen voor, soms zelfs in de directe nabijheid van bosuilen. Voor  die steenuilen is het dan wel oppassen geblazen, want bosuilen lusten hun een stuk kleiner uitgevallen familieleden maar al te graag.

Halfopen cultuurland

De grootste aantallen vinden we echter nog steeds in het halfopen oude cultuurlandschap, met zijn grote dichtheid aan verspreid door het land liggende boerderijen, kronkelige (zand)weggetjes, houtwallen, essen en kleine percelen grasland. In het nieuwe cultuurlandschap - vanaf 100 jaar geleden ontgonnen - komt de soort minder verspreid voor, al was het alleen al omdat er minder boerderijen liggen en er grote open stukken gras- en maisland zijn.

Broedt op erven

De steenuil is in Winterswijk - net zoals in de rest van het land - een uitgesproken cultuurvolger. Hij ‘houdt van’ mensen en mensen houden van hem. Omdat je hem, in tegenstelling tot de andere uilen, ook vaak overdag kunt spotten (als je de plekjes weet!) kennen veel mensen hem. Als muizen- en meikeverliefhebber waarderen ze hem en gunnen hem graag een broedplekje op het erf. Onder de pannen van een oud kippenhokje, in een holte van een stokoude appel-,  peren- of notenboom of onder de golfplaten van koeienstal of varkensschuur.

Onderzoek

Sinds het midden van de jaren 80 doen we in het werkgebied van de vogelwerkgroep onderzoek naar steenuilen: waar zitten ze, wat eten ze, waar broeden ze, hoeveel eieren leggen ze en hoeveel jongen vliegen er ieder jaar uit? In de loop der jaren hebben we dan ook een schat aan gegevens verzameld. Een deel daarvan is te vinden op onze site www.steenuilenrondwinterswijk.nl. Vind je het leuk om de voortgang van het onderzoek in 2020 te volgen, neem dan regelmatig een kijkje. Wekelijks doen we - voorzien van foto’s -  verslag van het voorafgaande veldwerk.

 

Beleef de lente in Winterswijk!Beleef de lente in Winterswijk

Vogelbescherming Nederland heeft in vier Winterswijkse kasten een webcam geplaatst. Daardoor kunnen we 24 uur per dag genieten van alles wat er zich in het intieme leven van deze vogels afspeelt. Beleef de Lente in Winterswijk!
Meer informatie

 

0  reacties

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen