50 Winterswijkse steenuilen in beeld

25-05-2020 929 keer bekeken 0 reacties

Door Ronald van Harxen

Van de in totaal 118 steenuilnesten die we onder controle hebben, bevinden er zich 50 in Winterswijk, het hoogste aantal tot nog toe. Meddo is met 18 grootleverancier. Daarna volgen Woold met 8, Henxel met 7, Kotten en Huppel met elk 5 en Vossenveld en Brinkheurne met elk 2. Voor het eerst dit jaar ook een bezette kast in Ratum, op ongeveer een meter van de Duitse grens. Die zal een deel van zijn kostje zeker bij de buren opscharrelen. Als u Miste en Corle mist in dit rijtje, dan is dat omdat we daar maar weinig kasten hebben hangen, niet omdat er geen steenuilen zouden zitten.

Goed jaar

De Winterswijkse steenuilen doen het goed. Met een gemiddelde legselgrootte van 4,18 zitten ze zelfs een fractie boven het gemiddelde in de rest van ons werkgebied. Bij 32 nesten telden we gemiddeld 3,42 jongen. Absoluut niet slecht. Het zijn voorlopige cijfers, pas aan het eind van het seizoen kunnen we de balans opmaken.

Goed jaar voor de Winterswijkse steenuilen

Veldmuizen

Dat maaien van grote invloed is op de muizenvangst konden we dit jaar bij de Beleef de Lentekast vaststellen. Direct volgend op het in 2 rondes maaien van de percelen rondom de nestkast werden maar liefst 73 velmuizen gevangen. In de 4 weken daarvoor slechts een handvol. Door het maaien verliezen de muizen hun dekking en vormen ze gemakkelijke prooi voor de uilen (en andere muizenliefhebbers).

Veldmuizen voor de Winterswijkse steenuil

Meikevers

Heeft u naar uw smaak iets te veel meikevers rondvliegen, hang dan eens een nestkast op voor steenuilen. Ons camerapaar heeft er in 23 dagen tijd al 838 gevangen. Als de helft daarvan vrouwtjes zijn en elk vrouwtje 20 eitjes legt, scheelt dat toch al gauw 8.000 engerlingen in 2021. Boeiende beesten trouwens die meikevers. Wist u dat het vrouwtje tijdens de paring het mannetje op zijn rug achter zich aansleept? Dat verklaart wellicht waarom de uilen soms met 2 meikevers tegelijk binnenkomen. Mooie dood, toch?

Voor meer informatie over de voortgang van het onderzoek rond Winterswijk zie het logboek (opent in nieuw tabblad) op www.steenuilenrondwinterswijk.nl (opent in nieuw tabblad).

 

Beleef de lente in Winterswijk!Beleef de lente in Winterswijk

Vogelbescherming Nederland heeft in vier Winterswijkse kasten een webcam geplaatst. Daardoor kunnen we 24 uur per dag genieten van alles wat er zich in het intieme leven van deze vogels afspeelt. Beleef de Lente in Winterswijk!
Meer informatie

 

0  reacties

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen