Groeien, groeien en nog eens groeien

09-06-2020 538 keer bekeken 0 reacties

Door Mark Hessels

Het leven van een kerkuilenkuiken is de eerste weken vrij overzichtelijk; slapen, eten en vooral groeien. Net als bij alle vogels is het onvoorstelbaar hoe hard de kuikens groeien vanaf het moment dat ze uit het ei zijn.

De groei in de eerste paar weken in beeld (uit: De kerkuil, ecologie, gedrag en bescherming, door Johan de Jong)


De 3 kuikens in de kerkuilen kast van Beleef de Lente worden liefkozend K1, K2 en K3 genoemd. Op het moment dat dit blog verschijnt (rond 10 juni) is dit de voorlopige stand van zaken:

K1: 19,5 dag oud, streefgewicht ca. 215 gram

K2: 17,7 dag oud, streefgewicht ca. 190 gram

K3: 14,1 dag oud, streefgewicht ca. 145 gram

Als je dat vergelijkt met de plaatjes hierboven dan is dat beeld erg herkenbaar. Je ziet ook dat K1 ruim anderhalf keer zo groot/zwaar is als K3 en ook dat zie je op de binnencamera duidelijk terug.

Gaat de benjamin het halen?

Omdat de jongste een heel stuk kleiner is dan zijn broers/zussen is er een grote kans dat hij bij het voeren te ver achteraan komt te staan en uiteindelijk verhongert. Omdat dit echter maar een klein legsel is (3 eieren is voor kerkuilen wel erg zuinig) blijft er sneller wat eten over voor K3 en is de kans dat hij over het hoofd gezien wordt of wordt weggedrukt bij het eten veel kleiner. Je ziet ook duidelijk dat moeder K3 regelmatig opzoekt om juist hem te voeren. Daarnaast blijkt K3 ook best een vechtertje en deze week ging hij een aantal keer met een slimme loopactie van helemaal achteraan opeens naar helemaal vooraan; dat was hem met nog 5 kuikens erbij nooit gelukt.

Toch hangt zijn jonge leven nu vooral af van hoeveel prooien er ’s nachts de kast in worden gebracht. Als dit te weinig is voor drie kuikens dan zullen K1 en K2 hem uiteindelijk toch wegdrukken. Gelukkig zijn ze inmiddels oud genoeg zodat ook moeder ’s nachts mee kan gaan jagen. Per nacht moeten er voor dit gezin toch minstens 15 stevige muizen gevangen worden en omdat deze vader een heel wisselvallige jager is, is de bijdrage van moeder van levensbelang geworden.

In tegenstelling tot 2019 is 2020 een jaar van relatief weinig muizen. Dat is in vrijwel het hele land zo en de Achterhoek is daar helaas geen uitzondering op.

Wat valt er nog meer te zien?

In de derde week beginnen de kuikens van vormloze klompjes steeds meer op een mini-uiltje te lijken. Zo zal de hartvormige gezichtsluier die zo kenmerkend is voor kerkuilen langzaam zichtbaar worden in dons. Ook zullen tegen het eind van de derde week de ogen volledig open zijn en zullen de jongen ook steeds mobieler worden in de kast. Maar, dan moeten er wel muizen komen en veel ook !

Er is een prachtig compilatie filmpje waarin de groei van de eerste drie weken is samengevat:

https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/filmpjes/bekijken/oei-ik-groei (opent in nieuw tabblad)

Veel kijkplezier!

 

Beleef de lente in Winterswijk!Beleef de lente in Winterswijk

Vogelbescherming Nederland heeft in vier Winterswijkse kasten een webcam geplaatst. Daardoor kunnen we 24 uur per dag genieten van alles wat er zich in het intieme leven van deze vogels afspeelt. Beleef de Lente in Winterswijk!
Meer informatie

 

 

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen