Zomerrust, een terugblik op de lente

09-07-2020 327 keer bekeken 0 reacties

Door: Arjen Poelmans

De afgelopen maanden hebben we een kijkje kunnen nemen in de nestkasten van vier Winterswijkse vogelsoorten, een seizoen met bijzondere gebeurtenissen.

Elke soort zijn eigen story

De kauwen bouwden intensief samen aan hun nest. Helaas liep het bij de kauwen niet zo mooi af. Een bruut bezoek door de steenmarter kostte de kauw zijn leven. Helaas is het nest daarna niet meer bewoond  door een andere kauw of soort.

Het steenuilenpaar is het gelukt om drie uilskuikens groot te brengen, een hele opgave. Door onderzoek van de kijkers van Beleef de lente weten we wat de uilen zoal eten:  van muizen, meikevers tot regenwormen, in grote aantallen. In totaal zijn er 4302 prooien de nestkast binnen gebracht, gemiddeld 57 prooien per dag, daar moet heel wat werk voor verzet worden.

Het recht van de sterkste is een uitdrukking die we zagen bij de kerkuil jongen. Naar een dappere strijd moest K3, zoals de laatste van de drie uilskuiken genoemd is, de strijd opgeven.  Met de twee overgebleven jongen gaat het goed. Binnenkort gaan zij de wereld buiten de kast ontdekken.

De gekraagde roodstaart heeft na verschillende inspecties van de kast toch besloten om elders op het erf te gaan broeden. Hopelijk voldoet de kast volgende jaar wel aan zijn wensen.

Terugreis is alweer begonnen

Over een paar weken verlaten de jonge uilen het nest. De jongen blijven  dan nog wel een tijdje in de buurt van het nest. Andere soorten gaan nu alweer op weg naar het overwintersgebied in Afrika. Kon je tot voor kort nog de koekoek horen, nu  gaat hij ons land alweer het verlaten. Ook de gierzwaluw, die je nog in groepen boven het dorp kunt zien, gaat ons binnenkort weer verlaten.  De eerste groepen  gierzwaluwen zijn al op weg richting het zuiden. En ook de gekraagde roodstaart verlaat binnenkort ons land.

Beleef de lente in Winterswijk loopt op zijn einde. Wij kijken terug op een seizoen met ups en down, zoals dat gaat in de natuur. Volgende week de laatste blog.

 

Beleef de lente in Winterswijk!Beleef de lente in Winterswijk

Vogelbescherming Nederland heeft in vier Winterswijkse kasten een webcam geplaatst. Daardoor kunnen we 24 uur per dag genieten van alles wat er zich in het intieme leven van deze vogels afspeelt. Beleef de Lente in Winterswijk!
Meer informatie

 

0  reacties

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen