De lente zit er weer op voor dit jaar

14-07-2020 413 keer bekeken 0 reacties

Door: Mark Hessels

Zoals aangekondigd is dit het laatste blog voor dit jaar. De lente is al weer een tijdje voorbij en heeft weer heel veel bijzondere momenten opgeleverd op de camera’s van ‘Beleef de Lente’. Maar terwijl ik dit schrijf zijn de ontwikkelingen in de kerkuilenkast eigenlijk nog in volle gang en de beelden zijn nu mooier dan ooit.

K1 en K2 (zie het vorige blog over de kerkuilen) zijn als kool gegroeid  en zijn inmiddels net zo groot als hun ouders. Ze zien er nog wel heel anders uit met hun donsjas, maar ook dat verandert met de dag nu.

K3, de benjamin, heeft het helaas niet gered. Het vermoeden is dat er toch iets niet helemaal goed zat in zijn kleine lijfje. Maar wat ook de exacte reden was, hij heeft zijn twee broertjes/zusjes (we weten nog steeds niet zeker welk geslacht ze hebben) gewoon niet bij kunnen houden en dan is de natuur onverbiddelijk. Er zijn heel wat traantjes gelaten in de chatroom van Beleef de Lente.

K1 en K2 kunnen ieder moment hun eerste stapjes buiten de veilige nestkast gaan maken. In andere nesten zouden ze daar nog wat langer mee wachten, maar de hooiberg is een soort veilige speelplaats waar ze kunnen leren vliegen en oefenen met jagen, voordat ze echt de gevaarlijke buitenwereld in gaan.

Afbeelding prooioverdracht kerkuil

Met zijn tweetjes hebben ze niets te klagen over de prooien die vader en moeder iedere nacht aandragen en deze twee krijgen dan ook een prima startpositie om straks een plekje in de volwassen uilen populatie van Winterswijk (of misschien wel heel ergens anders) te veroveren. Daarvoor zullen ze nog heel wat uitdagingen moeten overwinnen, maar als ze de eerste winter weten te overleven dan hebben ze een goede kans om nog jaren hier door de nachten te vliegen en menig muizenmoeder bibberend in haar holletje te laten zitten.

Maar eerst is het nog een paar weekjes genieten van hun ‘kinderjaren’ in de hooiberg, temidden van al hun buren daar. Vorige week werden nog twee jonge gekraagde roodstaarten door hun ouders gevoerd boven op de kerkuilenkast. Dus ondanks dat ze maar niet voor de camera wilden nestelen, hebben de gekraagde roodstaarten toch twee succesvolle nesten voortgebracht, dus hopelijk zijn zij er volgend jaar ook weer bij.

Op Beleef de Lente (https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/kerkuil) gaat het nog een paar weekjes door. Geniet nog even van de mooie momenten die dat ongetwijfeld nog gaat opleveren. En misschien zie we elkaar in 2021 weer….

 

Beleef de lente in Winterswijk!Beleef de lente in Winterswijk

Vogelbescherming Nederland heeft in vier Winterswijkse kasten een webcam geplaatst. Daardoor kunnen we 24 uur per dag genieten van alles wat er zich in het intieme leven van deze vogels afspeelt. Beleef de Lente in Winterswijk!
Meer informatie

 

0  reacties

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen