Boerderij 't Harkel, in 1900 gebouwd in het Woold, is recent gerestaureerd en ontving hier zelfs de Monumentenprijs voor. Eigenaar Sjoerd Frielink en aannemer Peter Wiggers delen hun verhaal over dit prachtige pand, waarbij het behoud van historisch erfgoed hand in hand gaat met moderne duurzaamheidsmaatregelen.
Een verhaal over de tijd nemen voor het maken van goed doordachte plannen. Over hergebruik van materialen. Over hoe belangrijk vakmensen zijn. En ook over de plannen die ze maakten voor het erf, zoals het landschapsplan en het delen van het erf met een (nieuwe) woning.
Sjoerd vertelt over het proces van de restauratie: "We wonen hier nu twee jaar. We hebben de woning net voor de coronacrisis gekocht. Omdat we in de coronatijd niet wisten wat de toekomst ging brengen voor ons bedrijf (Sjoerd is directeur bij Sjoerd Frielink Multidiensten B.V.), zijn we eerst in een unit gaan wonen. We hebben langzaam plannen gemaakt, en die plannen hebben we goed doordacht, dus het heeft echt wel een tijd geduurd. Maar het resultaat mag er zijn."
De boerderij is van top tot teen aangepakt. De buitenkant is in ere hersteld en alles is goed geïsoleerd. Hierdoor is het niet alleen comfortabel, maar ook duurzaam. Het proces van verduurzaming omvatte onder andere het gebruik van een grondwarmtepomp en het installeren van zonnepanelen: "Alles is op-en-top geïsoleerd, alle vloeren zijn eruit geweest, dus dat konden we direct aanpakken, daarnaast hebben we een grondwarmtepomp aangeschaft, hierdoor hebben we veel comfort kunnen realiseren. Ook hebben we zonnepanelen geïnstalleerd om zonne-energie op te wekken."
Voor aannemer Peter van Bouwbedrijf Wiggers-Nijenhuis was de restauratie van 't Harkel een uitdagend project dat vakmanschap vereiste: "De grootste uitdaging was in het begin het inventariseren hoe het huis in elkaar zat. Het voorhuis was een grote uitdaging, onder andere omdat de zijgevel naar oorspronkelijke staat opgemetseld moest worden, maar mede hierdoor hebben we het in origine hersteld.”
Het behoud van historische elementen was van groot belang voor Peter en zijn team. De restauratie omvatte zorgvuldige planning en aandacht voor detail. Peter legt uit: "Door vooraf goed te inventariseren wat opnieuw gebruikt kon worden, dat vervolgens uit het gebouw te halen en in te passen tijdens de restauratie hebben we veel kunnen hergebruiken. We hebben veel oude eiken elementen geoogst en dagenlang stenen afgebikt. De trap is bijvoorbeeld van de oude eiken planken van de oorspronkelijke zolder gemaakt en de vloerstenen die in de boerderij lagen, vind je nu terug als wc-vloer en onder de kachel. De jongens bij ons hebben liefde voor het vak, die gooien niet zomaar wat weg.”
Het is een proces van bijna anderhalf jaar geweest, maar het resultaat mag er zijn. Én het behoud van het historische erf strekt zich uit tot buiten de muren van de boerderij. Sjoerd legt namelijk uit hoe hij binnenkort in het landschapsplan het erf nieuw leven inblaast: "We willen één erf creëren met de buren die nieuw gaan bouwen, met behoud van de cultuurhistorische waarde.” De tuin en het landschap spelen ook een belangrijke rol in het behoud van de geschiedenis. "Aan de voorkant komen veel fruitbomen, meidoornhagen en grind, zoals honderd jaar geleden." zegt Sjoerd. "Aan de achterkant hebben we een aardappelschuurtje en de schoppe opgeknapt. Verder komt daar nog wat verharding en veel groen, maar voor nu is het een speelplek voor de kinderen.”
Ben je door dit verhaal geïnspireerd geraakt? Wil je weten hoe je bij het maken van je plannen rekening kunt houden met cultuurhistorische en landschappelijke elementen? Bijvoorbeeld naar het stappenplan voor ruimtelijke projecten of naar andere tools en inspiratiedocumenten in de kennisbank.
Wil je meer weten of heb je vragen? Je bereikt ons via het e-mailadres erfgoeddag@winterswijk.nl.