Onderzoek laat zien dat bijna 9 op de 10 monumenten een prima energielabel kunnen krijgen, zoals A of B. En dat zonder de bijzondere kenmerken te verliezen. Best verrassend, toch?
Hoe wordt een monument duurzamer?
Duurzaamheid en energiebesparing zijn in deze tijd belangrijker dan ooit. Maar wat betekent duurzaamheid eigenlijk? Het komt erop neer dat we willen zorgen dat mens, milieu, en economie in evenwicht zijn. Zo putten we de aarde niet uit. Dat geldt voor het energieverbruik en voor de materialen en producten die we gebruiken.
Bij gebouwen is vooral het energieverbruik belangrijk voor duurzaamheid. Hoe minder energie je gebruikt, hoe duurzamer het gebouw is. Je kunt bijvoorbeeld energie besparen door je monument beter te isoleren en de verwarmingsinstallatie te verbeteren. Als je daarnaast ook groene energie gebruikt, help je mee aan het verminderen van CO2-uitstoot. Zo ga je de opwarming van de aarde tegen en ben je goed op weg naar duurzaamheid.
Wat zijn de kosten en besparingen?
De kosten voor de energiebesparende maatregelen zijn ongeveer hetzelfde als die voor het verbeteren van gewone bestaande gebouwen. Dus de investering zorgt op de lange termijn niet alleen voor meer duurzaamheid van je monument, maar je bespaart ook energie en geld.
Waar moet ik naar kijken?
Als je je monument wilt verduurzamen, moet je eerst kijken naar de speciale eigenschappen ervan. Monumenten hebben vaak verschillende bouwfasen en afwerkingen. Daardoor kunnen ze verschillende bijzondere kenmerken hebben. Het is belangrijk dat je deze kenmerken laat vaststellen en hier op de juiste manier mee omgaat. Wij raden aan hiervoor hulp te vragen aan een specialist.
Stappenplan
Wil je weten of je je monument duurzamer kunt maken? Begin dan met deze stappen. Die geven je meer kennis over de mogelijkheden:
- Schrijf jouw wensen op. Wat wil je bereiken met duurzaamheid en energiebesparing?;
- Verzamel informatie over hoe jouw monument er nu uitziet (zoals bouwtekeningen, werkomschrijvingen en foto's);
- Laat een specialist onderzoeken hoe het ervoor staat met het onderhoud van je monument;
- Ontdek welke veranderingen er in eerdere jaren aan je monument zijn gedaan. Zijn er nog sporen van te zien? Zo kun je erachter komen hoe de ruimtes waren ingedeeld;
- Geef op een kopie van de bouwtekening aan welke ruimtes je wilt verwarmen (denk aan de woon- of slaapkamer) en welke niet (bijvoorbeeld de gangen of zolder);
- Kijk naar je energieverbruik van dit moment en bedenk hoe je de kosten omlaag wilt brengen;
- Informeer je ook over gezamenlijke manieren van duurzame energieopwekking. Misschien kan je meedoen aan een project voor duurzame energie in jouw buurt?
Alle info die je hebt, vormt de basis voor een totaalplan. Hierin zet je onderhoud, speciale kenmerken, jouw doelen en het budget. Een expert kan ook tips geven over isolatie en verwarming. Zo heb je een volledig idee van wat mogelijk is. Het plan kun je bijvoorbeeld gebruiken voor vergunningen en als gids voor de uitvoering.
Uitgebreidere informatie vind je in het informatiemagazine voor monumenteigenaren, editie ‘uw monument verduurzamen' (pdf, 2 MB).
Advies en subsidies
Wil je advies over de aanpak om jouw monument te verduurzamen? Vraag dan een gratis keukentafelgesprek aan met Bas Zomer via: erfgoed@dijkoraad.nl.
En wist je dat er ook diverse subsidies beschikbaar zijn? Bekijk alle mogelijkheden op de pagina Nadere regels subsidie Winterswijk 2024.