Eerder was hij wethouder, burgemeester (van Winterswijk!) en dijkgraaf. Na zijn pensionering keerde hij terug naar het oosten, naar Hengelo (O.) om precies te zijn. In een interview legden we hem vijf vragen voor.
Wat motiveert je voor de Gebiedsaanpak Vitaal Platteland Winterswijk?
Als burgemeester van Winterswijk maakte ik het mijn speerpunt om boeren en natuurorganisaties weer tot elkaar te brengen. In de gespannen tijd daarvóór waren zij elkaar kwijtgeraakt. In het project Buitengebied kreeg hun wederzijdse toenadering vorm. De stichting Waardevol Cultuurlandschap (WCL) is daaruit voortgekomen. Tot op de dag van vandaag is het een hechte club. Weet je dat wij hier het enige waardevol cultuurlandschap hebben dat in Nederland nog met geld ondersteund wordt?!
Wat zijn jouw taken als onafhankelijk voorzitter van de bestuurlijke gebiedstafel?
Ik bewaak de afspraken die de overheden over de gebiedsaanpak met elkaar hebben gemaakt. Ten eerste dat ze als één overheid naar het gebied kijken en aan oplossingen werken. Daarnaast dat ze zorgen voor duidelijke kaders voor de langere termijn. En ook dat ze het gebied centraal stellen en dat blijven doen. We moeten dus oog en oor hebben voor de verschillende belangen. Ik ben alert op hoe het onderlinge contact verloopt: blijft iedereen aangehaakt? En uiteraard bewaak ik samen met de projectmanager de voortgang van de gebiedsaanpak. Het is best ingewikkeld: je wilt vooruit kijken, terwijl je te maken hebt met onduidelijke en veranderende kaders. Daardoor ontstaat onzekerheid bij verschillende partners in het gebied.
Wanneer ben je tevreden?
Ik ben tevreden als het participatieproces goed loopt. Er zit heel veel kennis in het gebied. Daarvan moeten we goed gebruikmaken. Het is de bedoeling dat het gebiedsplan echt samen met het gebied wordt opgesteld. Dat de verschillende partijen enthousiast meedoen en dat zij tevreden zijn over de uitkomsten. Ik ben ook tevreden als er een plan uitkomt dat economisch en ecologisch goed samenhangt. Een plan waarmee het gebied vol vertrouwen de komende 10 tot 20 jaar uit de voeten kan. En waarmee de leefbaarheid in het gebied gewaarborgd is.
Wat betekent dit gebied voor jou?
Het is een prachtig, kleinschalig buitengebied waar veel mensen van genieten, zowel toeristen als de inwoners van de gemeente. Het moet zijn aantrekkingskracht behouden. Vele boerenbedrijven zijn ingepast in de natuurlijke omgeving, met veel houtwallen en natuurgebiedjes. Boeren leveren een belangrijke bijdrage aan het behoud van dit waardevolle gebied. Ze zijn er ook gek mee. Als je rondfietst zie je prachtige opgeruimde boerenerven, waarop ze trots zijn en waarmee ze eer inleggen. Daar komen veel toeristen op af, want die vinden dat prachtig.
Wat kenmerkt dit gebied volgens jou?
Je ziet dus een gebied met vele bossen en natuurgebied waarin tegelijk actief geboerd wordt. Dit vraagt van beide kanten wat. Natuureigenaren en terreinbeheerders hebben respect voor het boerenbedrijf en hun rol bij het beheer ervan. Boeren hebben respect voor het landschap en de natuur. Dit wederzijds respect komt je niet veel tegen in Nederland; hier in Winterswijk wel. En dan zijn er ook nog eens vele andere bedrijven, zoals recreatieve, die ook hun plaats hebben in dit landschap. De buurtschappen vormen belangrijke ‘stapstenen’ in het gebied en zijn essentieel voor Winterswijk. Het gebied heeft een enorm rijke geschiedenis, een enorm rijk heden en een grote potentie voor een rijke toekomst.