In deze fase (de gebiedsanalyse) zorgen we ervoor dat alle voor het gebiedsplan relevante of benodigde informatie beschikbaar is. Om grip te krijgen op de inhoud is de informatie opgedeeld in verschillende thema's. Met deze thema’s voeren we de gebiedsanalyse in het buitengebied uit. Zoals eerder aangegeven in het artikel ‘Op weg naar een Gebiedsplan’ noemen we deze thema’s de ‘bouwstenen’. Sommige bouwstenen bevatten vooral al bekende informatie, voor andere bouwstenen lopen een aantal studies/verkenningen om de informatie beschikbaar te krijgen.
Bouwstenen
Van alle bouwstenen zijn inmiddels concepten gereed. Er wordt nu bekeken of de inhoud voldoende houvast biedt voor het vervolg. Op dit moment zijn zowel op het gebied van Natuur als van Waterkwaliteit een aantal opgaven nog niet helemaal duidelijk. Vaak kennen we wel de richting die het opgaat, maar zijn verdere specificaties nog niet bekend of nog in onderzoek. Hetzelfde geldt dan voor de mogelijk te nemen maatregelen. Enkele bouwstenen waarvoor studies/verkenningen uitgevoerd worden krijgen steeds meer vorm zoals Water en Bodem en Landbouw.
Water en bodem
In opdracht van de Stuurgroep Droogte Achterhoek (Provincie, Gemeenten en Waterschap) hebben de bureaus Witteveen en Bos/H+N+S onderzocht hoe de droogte aan te pakken in de Achterhoek. Aanvullend hierop heeft voor Winterswijk een gebiedsspecifieke doorrekening van de maatregelen plaatsgevonden. Vanuit de gebiedsaanpak is dit onderzoek begeleid door de werkgroep Bodem en Water, die is samengesteld vanuit en door een aantal leden van het Gebiedsteam. De werkgroep is de afgelopen maanden 3 maal bijeen geweest met Witteveen en Bos/H+N+S om de inhoud door te nemen, uitleg te krijgen en (kritische) vragen te stellen. Ook zijn op initiatief van de werkgroep enkele (gebiedsspecifieke) maatregelen toegevoegd aan de doorgerekende maatregelpakketten.
De presentatie van de uitkomsten van de studie zijn gedeeld met het hele gebiedsteam (4 april 2023). De gezamenlijke conclusie was dat de studie belangrijke inzichten biedt in het bodem en watersysteem. Daarnaast zien we dit als een prima basis om het verdere ontwerp- en planproces voor het gebiedsplan Winterswijk op te starten. De uitkomsten van de studie stellen we op een later moment beschikbaar via de website.
Landbouw
Begin dit jaar startten we met een landbouwverkenning om inzicht te krijgen in de landbouwsector in Winterswijk. Veel agrarische ondernemers/grondeigenaren hebben in de afgelopen periode van de mogelijkheid gebruik gemaakt om in gesprek te gaan met een agrarisch adviseur/coach. Deze keukentafelgesprekken hebben veel inzicht gegeven in de situatie bij de bedrijven, zorgen bij ondernemers, hun behoeftes en hun kijk op de toekomst.
Naast het voeren van keukentafelgesprekken bestond de landbouwverkenning uit een analyse van CBS-gegevens en andere informatie over de landbouwsector. Deze analyse is uitgevoerd door bureau DLV Advies. Van deze analyse, gecombineerd met de conclusies en aanbevelingen uit de keukentafelgesprekken, levert DLV Advies binnenkort een eindrapport op.
Voordat we het eindrapport van de landbouwverkenning breed delen, presenteren we de resultaten daarvan medio mei eerst aan de agrarische sector in Winterswijk. Hiervoor organiseren we een bijeenkomst. Alle agrarische ondernemers/grondeigenaren in Winterswijk ontvangen een uitnodiging per post.