Het doel van deze bijeenkomsten was om bewoners, ondernemers en andere belangstellenden te informeren over twee projecten: het project “Buitengebied zoekt Bewoners” en de “Gebiedsaanpak Vitaal Platteland Winterswijk”. De bijeenkomsten zijn druk bezocht.
Buitengebied zoekt Bewoners
Het project ‘Buitengebied zoekt Bewoners’ ondersteunt mensen die ‘nieuw’ gebruik van erven en boerderijen willen maken en koppelt mensen die samen iets willen. Wim Korsten, bestuurslid van OBW en de trekker van het project, licht dit tijdens de avonden toe: “Er komen veel veranderingen op het gebied af. Dit project is gericht op één onderdeel daarvan: het bevorderen van nieuw gebruik van erven. Boerderijen en hun bijgebouwen zijn meestal groot en kunnen ruimte bieden aan meerdere bewoners. Ook met een bedrijf aan huis. Splitsen maakt het -relatief- betaalbaar en daardoor wordt het bereikbaar voor meerdere inkomensgroepen. Een gezonde mix van jong en oud, rijk en arm, mensen die met het hoofd werken en mensen die met de handen werken geeft levendigheid en vitaliteit. Het streven naar een meer diverse bevolkingsopbouw is dan ook een belangrijk onderdeel van wat we willen bereiken.”
De belangstelling voor het project is best groot. Vijftig belangstellenden hebben inmiddels interesse getoond. Meer informatie is te vinden op https://buitengebiedzoektbewoners.nl.
Tijdens de presentatie is ook kort ingegaan op LEEF, het gemeentelijke loket voor de leefomgeving.
Gebiedsaanpak Vitaal Platteland Winterswijk
Jan Bent, voorzitter van OBW, is één van de direct betrokkenen bij de Gebiedsaanpak Vitaal Platteland Winterswijk. In zijn presentatie over het project gaat Jan in op de stappen die de samenwerkende partijen de afgelopen jaren al hebben gezet. Daarnaast licht hij op hoofdlijnen toe uit welke onderdelen de gebiedsaanpak bestaat, inclusief de bijhorende planning. Jan wil graag benadrukken dat de Stichting WCL-Winterswijk een belangrijke rol heeft in dit project: “Afgevaardigden van WCL zijn aanwezig in de bestuurlijke gebiedstafel, het projectteam en het gebiedsteam. In het gebiedsteam (dus met betrokken uit het gebied) vindt de echte discussie plaats. De zeer goede samenwerking in het buitengebied van Winterswijk in de vorm van WCL heeft er zeker aan bijgedragen dat wij in Winterswijk deze pilot voor een gebiedsgerichte aanpak mogen doen. In dit project staat het gebied echt centraal”.
Na afloop van de presentatie kregen de aanwezigen volop de gelegenheid om vragen te stellen. Voor de beantwoording van de vragen waren ook afgevaardigden aanwezig van het projectteam en van de landbouwsector Winterswijk. De gestelde vragen met antwoorden kunt u teruglezen op de pagina Vragen en antwoorden.
Bijeenkomsten geslaagd
Jan Bent is blij met de grote belangstelling op de informatieavonden: “In totaal zijn de bijeenkomsten door ca. 275 mensen bezocht. Wij kijken vanuit Vereniging-OBW samen met de Stichting BSV terug op zeer geslaagde informatiebijeenkomsten.”