Rijke kennis en ervaring
Naast parttime boer is Hans Jolink procesregisseur land- en tuinbouw bij de provincie Gelderland. In die functie is het is mede zijn taak om te helpen bij de gebiedsprocessen voor het onderdeel landbouw. Hij is samen met Sharon Groenewold gestart bij Vitaal Platteland Winterswijk en kan putten uit een zeer rijke kennis en ervaring.
Beperkte mogelijkheden
Het ‘boeren’ vormt de rode draad in het leven van Hans. Hij is opgegroeid op het landgoed Verwolde waar zijn ouders een gemengd bedrijf hadden. “Een prachtige plek, maar voor mijn ouders was het hard werken voor een inkomen. Als hoevepachter was het voor mijn vader lastig om iets aan de slechte ontsluiting van het bedrijf en de veldkavels te doen. Bijna alle percelen waren onregelmatig van vorm en omzoomd door bos. En op de wat lager gelegen percelen was de ontwatering niet best. Hierbij zie ik veel gelijkenis met grote delen van Winterswijk.”
Herinrichting Winterswijk-Oost
Het ouderlijk bedrijf overnemen was niet mogelijk. Op zijn 28e kocht hij zijn eerste boerderij en werd en werd varkenshouder. Daarnaast was hij in die periode bestuurslid bij De Geldersche Maatschappij van Landbouw, het latere ZMO. Hans: “Uit het bedrijf haalde ik geen volwaardig inkomen, daarom heb ik altijd parttime gewerkt bij de Dienst Landelijk gebied. Daar was ik verantwoordelijk voor de uitgifte van de gronden van het Bureau Beheer Landbouwgronden (BBL). Onder andere die voor de herinrichting van ‘Winterswijk Oost’. In heb toen zowel het gebied als veel boeren leren kennen.”
Coördinator intensieve veehouderij
Rond de eeuwwisseling konden intensieve veehouderijen zich van zogenaamde extensiveringsgebieden naar landbouwontwikkelingsgebieden laten verplaatsen. “In die periode ben ik als coördinator intensieve veehouderij betrokken geweest bij de verplaatsing van zo’n 65 bedrijven, waaronder enkele in Winterswijk. Door mijn werk maar ook door mijn eigen ervaringen weet ik wat het is om een bedrijf te verplaatsen of te beëindigen.”
Compensatie zoeken
Hoe mooi het landschap in Winterswijk ook is, de gemiddelde consument gaat daarom niet meer betalen voor de melk of andere producten. De compensatie zal mijns inziens moeten komen uit algemene middelen. Daarom wil ik mij inzetten voor een kleinschaligheidstoeslag. Daarnaast zijn er wellicht nog andere opties, zoals het uitbreiden van het ‘Markemodel en ANLb-subsidies. Maar ook in de recreatieve sfeer liggen er in Winterwijk goede kansen.
Hulp bij keuzes voor de toekomst
“Mede door mijn ervaringen uit mijn jeugd op het landgoed Verwolde en omdat ik heb meegewerkt aan het onderzoek van de WUR over ‘grootschalige landbouw in een kleinschalig landschap’, begrijp ik heel goed dat kleine, onregelmatig gevormde en omzoomde percelen lastig te bewerken zijn. En daarom veel extra kosten met zich meebrengen. Ik hoop dat ik met mijn kennis en ervaring, boeren in Winterswijk kan helpen bij het maken van keuzes voor de toekomst; ik ga het gesprek graag aan."
Hans Jolink is te bereiken op 06 52 801 059 of per e-mail via h.jolink@gelderland.nl.
Sharon Groenwold is te bereiken op 06 52 801 714 of per e-mail via s.groenwold@gelderland.nl.