Kauw

2443 keer bekeken 0 reacties

Kauwen zijn zwarte gedrongen vogels met zilvergrijze kopzijden. Deze intelligente soort leeft in groepen. Binnen groepen kauwen bestaat een uitgebreide sociale structuur met een pikorde, intriges en altijd zijn er 'verliefde' stelletjes te onderscheiden als ze aan het foerageren zijn.

Webcam buiten:

Webcam binnen:

 

Kauw

 

Beschrijving van de kauw in Winterswijk

In Winterswijk broeden de meeste kauwen in het dorp en de buurtschappen en op erven. Ook in loofbossen en lanen met veel oude bomen komen nog de nodige paartjes voor, met name als er veel beuken in staan. Ze bewonen leegstaande holen van zwarte spechten, maar vooral holen die door inrotting zijn ontstaan. Op het erf is de kauw bijvoorbeeld te vinden in een schoorsteen of in een oude boom op het erf. Kauwen zijn kolonievogels die graag in elkaars nabijheid nestelen, tot wel meer dan tien paartjes bij elkaar. Het zijn standvogels die het gehele jaar op het erf te vinden zijn.

Het geschatte aantal broedparen in Winterswijk voor de periode 2014 - 2017 bedraagt 1400 tot 1600 (bron: 100 jaar broedvogels in het Korenburgerveen, Vogelwerkgroep Zuidoost Achterhoek 2018).

 

 

Kauw

 

Kauw

Wat kan je zelf doen?

  • Plaatsen van een geschikte kast voor kauwen (vaak worden hier ook bosuilenkasten voor gebruikt); deze worden ook graag door holenduiven gebruikt.

  • Dode bomen met holtes laten staan. Vaak kan een boom nog lang blijven staan als deze boven een holte wordt afgezaagd.

  • Niet-gebruikte schoorstenen niet afdekken en andere potentiële holen niet afsluiten.

  • Ze op het erf gedogen en genieten van hun gedrag.

 

 

 

Blogs & vlogs:

 

{"tabBasic":{"type":"items","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"58","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-pencil","topn":"5","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"200977"},"layout":{"template":"carousel","showDescription":false,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":false,"showUpdater":false,"showMore":true,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showDate":true,"showImages":true,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

Alle vogels:

 

{"tabBasic":{"type":"items","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"3","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-globe","topn":"5","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"200670"},"layout":{"template":"carousel","showDescription":false,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":false,"showUpdater":false,"showMore":true,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showDate":false,"showImages":true,"carouselCount":"4","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

 

 

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen