Klimaatadaptatie klinkt ingewikkeld maar je omgeving klimaatbestendig inrichten kan soms heel eenvoudig zijn. Zogenaamde groenblauwe acties zijn vaak goedkoop en erg effectief. Hierbij een paar voorbeelden die je los kunt uitvoeren of slim kunt combineren.
Schop in de grond
Ontstenen
Stenen in bestrating en gebouwen houden veel warmte vast. Vooral ’s nachts stralen ze veel warmte uit waardoor het niet goed afkoelt. Stenen weghalen en inwisselen voor planten of andere open verharding (boomschors, cocosdoppen, grind) zorgt voor minder hitte en tegelijk kan water beter de grond inlopen zodat die minder droog wordt.
Vergroenen
Bloemrijke kruiden, planten, struiken en bomen maken je omgeving mooier en geven leefruimte voor insecten, vogels en andere dieren. Tegelijk zorgen planten op hete dagen ervoor dat je tuin, plein of straat afkoelt. Een grote boom werkt zelfs net zo verkoelend als tien airco’s! Mensen voelen zich in een groene omgeving prettiger en gezonder. Kinderen kunnen er fijn spelen en het prettig om in de schaduw te kunnen zitten op warme dagen. Dus kom maar op; borders aanleggen, bomen planten en schuttingen vervangen door groene afscheidingen zoals hagen of begroeide schermen. Vergeet ook niet je gevel! Een paar tegels er uit en je kunt al een geveltuintje aanleggen.
Water vasthouden in je tuin of straat
Door het regenwater dat op je dak of oprit valt niet af te voeren door de regenpijp maar in je tuin te laten lopen. Goed voor de grond, goed voor de plantjes en goed voor je rekening want je hebt minder leidingwater nodig! Eventueel kun je met je buren of hele straat het water samen opvangen in een wadi.
Watersparen op je land
Als grondeigenaar kun je op je land met vaak eenvoudige dingen regenwater lokaal houden. Bijvoorbeeld met duikerafsluiters, hoger leggen van je afvoerbuis, droogtestuwen of gewoon een aarden drempel in de sloot. Met al deze acties geef je het water de kans om de grond in te zakken en de grondwaterstand aan te vullen. Zo spaar je voor tijden van droogte.
Meer weten?
- Voor tips bij de aanleg van een groene tuin of het maken van een beplantingsplan, kun je altijd terecht bij de lokale hovenier.
- Zie de site van huisje-boompje-beter voor lekkere praktische tips en mooie voorbeelden.
- Of kijk op Weet-van-water voor meer inspiratie.
Ambassadeurs en coaches
Vindt jij het leuk om als bewoner of namens je organisatie mensen voor te lichten, te enthousiasmeren of te coachen bij hun buurtinitiatief? Dan is een ambassadeursrol iets voor jou! Want als gemeente gaan we de buurt in, maar samen kunnen we echt slagkracht krijgen. Zo kun je buren, collega’s, partnerorganisaties of medeondernemers uitnodigen om in actie te komen. Of zelf een project opzetten om bomen aan te planten in de wijk, bestrating weg te halen, gevels te vergroenen, enzovoort. We helpen je hier graag bij.
In gesprek
Klimaatverandering is een brede maatschappelijke opgave. Iedereen kan te maken krijgen met droogte, hitte of wateroverlast. Vindt je dit belangrijk? Waar maak je je zorgen over? Wat moeten we concreet doen? En waar zie je juist kansen voor een fraaie woon- en werkomgeving, toekomstbestendige landbouw of ondernemerschap? Vanuit onze campagne gaan we dit jaar de gemeente in en benaderen bewoners, bedrijven en organisaties. Wil jouw buurt, club of bedrijf hierover actief in gesprek met de gemeente en andere partijen? Neem dan contact met ons op zodat we samen kunnen bedenken hoe we dat gaan organiseren.