- In Oost-Nederland melden zich dagelijks gemiddeld 23 slachtoffers bij de politie.
- 21% van de jongeren wordt slachtoffer van online criminaliteit (CBS 2022).
- Elk jaar worden duizenden jongeren slachtoffer van identiteitsdiefstal, waarbij hun persoonlijke gegevens worden gebruikt voor frauduleuze activiteiten. Dit is een groeiend probleem.
- 4 % van de 15-25-jarigen was in de afgelopen 12 maanden slachtoffer van online pesten (Nederlands Jeugdinstituut 2023).
- Online bedreiging en intimidatie komt bij 4,8 procent van de 15-25-jarigen voor (Nederlands Jeugdinstituut 2023).
- 1 op de 5 jongeren wordt online gepest. Dat zijn 400.000 jongeren per jaar (ANP 2023).
- 1 op de 100 jongeren heeft de afgelopen zes maanden meegemaakt dat hun intieme beelden ongewild zijn doorgestuurd naar iemand anders. En dat kan, vooral voor jongeren, desastreuze gevolgen hebben (onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland, in samenwerking met het CBS, RIVM en de GGD’en).
En dit is nog maar het topje van de ijsberg. Want door schaamte en weinig vertrouwen in het nut van een melding bij de politie doen lang niet alle slachtoffers aangifte. Slechts 2 op de 10 slachtoffers doet melding en aangifte van digitale criminaliteit (bron: CBS). “Mij overkomt het niet.” Dat is wat de meeste mensen denken. Maar met deze cijfers is het niet de vraag óf het je overkomt, maar eerder wanneer het je overkomt. De minister van Justitie en Veiligheid heeft de aanpak van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit benoemd tot speerpunt in de veiligheidsagenda 2022-2026.
Tijd voor actie!!
Wat kan jij doen?
Organiseer zelf een actie! Of deel de campagne #echtnietvandaag.
Contact: info@echtnietvandaag.nl
Uiteraard kun je hierover ook in gesprek met één van ons!